Blomqvist: ”Håll ett öga på Force India”

Av: Johanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Stallet imponerar, liksom Renaults Robert Kubica

Adrian Sutil före Vitantonio Liuzzi under Australiens GP. Stallet imponerar på Janne Blomqvist.
Adrian Sutil före Vitantonio Liuzzi under Australiens GP. Stallet imponerar på Janne Blomqvist.

Viasats F1-expert Janne Blomqvist ger sin syn på F1-serien och vad som har hänt så här långt. Michael Schumacher har varit blek medan Robert Kubica har överraskat positivt, menar Blomqvist.

Det var tyst runt Jenson Button i premiären, men efter Australiens GP och segern, har Button visat att mästartakterna verkar sitta kvar trots stallbytet. Men om det räcker till att försvara titeln återstår att se.

Tror du att den regerande mästaren kan ta VM-titeln även i år?

– För tidigt att säga, men han tystade mig om inte annat. Han gjorde ett genidrag i Australien, när bilen inte fungerade på regndäck och gick över till slicks. Alla tyckte det var korkat, tills de såg utfallet. Det var perfekt tajming. Han visade mästarklass genom att ta vara på möjligheterna. Men det finns en del saker kvar innan han rätat ut alla frågetecken.

Om Button höll sig kall när det krävdes, så hade hans stallkamrat Lewis Hamilton svårare att hålla nerverna i styr. 25-åringen buskörde och hamnade i polisförhör dagen innan loppet.

Vad säger du om Hamiltons agerande?

– Ena halvan av mig tycker det är uppfriskande, andra halvan säger att det är fullständigt oacceptabelt, man får inte göra sådana grejer vid sidan av banan. Sedan ska han inte ha synpunkter på egna teamet när det går ut över hela världen, sådant får han ta efteråt. Det ses inte med blida ögon. Jag tror Hamilton är lite stressad för att resultaten inte kommit, och han kvalade ju bort sig i Melbourne. Sedan påverkade incidenten med Webber hans insats för mycket.

Om intresset är stort för de relativt nya mästarna Button och Hamilton är det ingenting emot mediavågen runt sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher. Intresset för hans comeback är enormt.

Hur tycker du att Michael Schumacher skött sig så här långt?

– Överlag gör han en slät figur. Jag har levt med ”Schumis” karriär genom hela min egen kommentatorskarriär, och även om jag vet vilka svårigheter han står inför så är det en besvikelse när det inte räcker längre än så här. Om man jämför honom och Fernando Alonso, som fick samma utgångsläge senast, såg alla att det var milsvid skillnad, inte bara på förare utan även bil. Han var även uppenbart trött på Alonso efter kvalet. Men jag säger: deal with it, det är 24 bilar på banan, vilket gör att det blir trångt. Sådana situationer kommer att uppstå hela tiden.

Finns det någon förare som har överraskat?

– Robert Kubica, som gör resultat som ”boostar” Renault. Han är bättre än vad han fått cred för. Kanske är det rentav så att Renault kan bli att räkna med? Under kvalet var Kubica den ende som knuffade bort någon av de åtta stora. Sedan slutade han tvåa i racet, trots att han var hårt ansatt av Ferraribilarna och Hamilton.

Under påsken väntar GP-loppet i Malaysia. Förra året präglades tävlingen av tunga regnskurar, något som mycket väl kan inträffa även i år. Värmen är också en utmaning för teamen att hantera.

Vad tror du att det blir för sorts lopp på Sepang?

– Malaysia är en häftig bana och har alla ingredienser för bra racing. Banan brukar vara hård på däcken, vilket innebär att teamen måste åka på båda gummiblandningarna – soft och hard. Väderprognoserna säger att det är tunga skurar på gång. Men blir det torrt får vi se Red Bull i topp. Håller bara bilen så vinner Sebastian Vettel, inget snack om det. Mark Webber är däremot ett större frågetecken, han är oerhört stressad av att han måste leverera resultat, och gjorde dumma saker senast. Påkörningen av Hamilton fick han kritik för.

Vilka andra stall kommer att vara med i toppstriden?

– Ferrari, McLaren och Mercedes kommer också vara med där uppe. Men håll även ett öga på Force India som jag tycker imponerar. Trots att de inte har fart att hänga på de fyra stora, skaver de på riktigt bra.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN