Alfelt: En gång är ingen gång – men ännu en förlust kan ge självförtroendet ett rejält hack

SPORTBLADET

KALMAR. I en galen match med ett galet segermål förlorade Helsingborg sin första match i årets allsvenska.

Tror inte att förlusten i sig spelar särskilt stor roll för HIF:s fortsättning. Bara att raka av sig mustascherna och ladda om inför hemmamatchen mot Halmstad på lördag.

En match som blir oerhört mycket viktigare för HIF.

En gång är ingen gång men två förluster i rad blir ett rejält hack i självförtroendet. Förlorar Helsingborg en andra match går man till långtidsvila med tvivel på vad man presterat hittills. Trots att det varit bland det resultatmässigt bästa som någonsin presterats i inledningen av någon allsvenska.

Markus Holgerssons slarv att i sjätte matchsekunden rensa rakt på framrusande Daniel Mendes resulterade i allsvenskans snabbaste mål genom tiderna men det avgjorde inte matchen.

Avgörandet kom när domaren Daniel Stålhammar hittade en utvisning på Mendes i en upprörd situation efter Mendes brutala satsning mot Ardian Gashi.

Gashi hotade och höll i Mendes. Erik Edman kom rusande från långt håll och viftade till Mendes med högern. Två gula kort till helsingborgarna, rött till målskytten Mendes. För att han tog tag runt halsen på Gashi visade Stålhammar med en förklarande gest, men Gashi har inget minne av strypgrepp eller ens händer runt halsen, så det kan inte ha varit speciellt farligt. Tacklingen i sig däremot skulle kunna motivera utvisning med normal svensk domarbedömning.

En man mindre – ingen fördel

Poängen är att det på de dåliga underlag som allsvenskans gräsplaner är i år inte är någon fördel att bli en man mer. Tvärtom drar sig laget som reducerats bara något snäpp ned och spelar enklare, mer cyniskt och tätar till för att minimera ytor.

Helsingborg gjorde exakt samma sak mot Mjällby och kunde nu inte själva dyrka upp muren av Kalmarspelare som tvingade fram ett monotont försökande att skicka in bollar i höjden från kanter och långt i djupled. Precisionen var alldeles för dålig och det blev lätta bollar för Kalmars långa försvarare Joachim Lantz och Marcus Lindberg framför målvakten Etrit Berisha som fick en perfekt match att briljera med sin längd och sitt luftspel i.

Kalmars tränare Nanne Bergstrand undrade hur det sett ut om båda lagen fått ha elva spelare på planen. I betydelsen att Nanne trodde att det skulle ha blivit en bättre match då Kalmarspelarna inlett med mycket energi.

Den röda muren satte stopp

Det hade säkert blivit en annan match men jag tror att det hade gynnat HIF mer eftersom serieledaren då fått utnyttja det man verkligen är bra på – att vända spelet och utnyttja motståndarnas misstag. Med den berömda röda muren mot sig hade man trots all rutin som finns hos Mattias Lindström, Christoffer Andersson och Marcus Lantz inte den individuella kapacitet som skulle ha behövts för att riva muren.

För få tog egna initiativ för att bryta mönster och gå på egen hand igenom Kalmars mittförsvar och allt för många valde den enkla vägen att se aktiv ut genom att skicka för höga och för oprecisa inlägg mot anfallsknattarna.

Matchens store individualist var inte förvånande Kalmars Sobralense som var så enormt skicklig med att täcka bollen när han gick till sina attacker i djupet från en utgångsposition långt ned i banan. Men med en man borta under så lång tid fick Kalmars topp Ricardo Santos mest bara syssla med att springa sig trött för att störa så mycket som möjligt för att stoppa upp Helsingborgs uppspel så Sobralenses framspelsmöjligheter blev inte många.

Fotboll ska vara en kampsport

Erik Edman buades ut varje gång han fick bollen efter Mendes utvisning men störst skada gjorde Edman när han knäckte näsan på sin egen medspelare Rachid Bouaouzan men den satsningen var helt rätt. Edman gick på målnick i full fart och hoppade högt. Då ska det kvitta vem som möjligtvis kan komma i vägen.

Matchens roligaste sekvens var när Stålhammar viftade med det gula kortet och Sobralense försökte med en snabb speligångsättning. Den långa passningen brassen hade tänkt sig kom inte längre än till Stålhammars uppsträckta hand som bollen skickade iväg det gula kortet ifrån.

Inte helt fel. Det har viftats lite för mycket med kort i år igen. Fotboll måste få vara en kampsport.