Mejla

Stefan Alfelt

”Logiskt sett räcker inte spelet mot Rosenborg”

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Alfelt: Det här var snudd på pinsamt – men nästa vecka kan Gnaget vara ett annat lag

ESCH-SUR-ALZETTE. Ett professionellt utfört jobb en regnig dag på jobbet.

Nye AIK-tränaren Alex Miller var nöjd med insatsen som gav 0–0 mot Jeunesse Esch och avancemang till nästa nivå i Europaspelet.

Men professionellt är inte alltid liktydigt med bra. Det AIK har presterat mot amatörlaget från Luxemburg kan logiskt sett knappast räcka mot ett pånyttfött Rosenborg.

Men fotboll handlar heller inte alltid om logik.

Flavio i kamp med Jeunesse-spelare.
Foto: bildbyrån
Flavio i kamp med Jeunesse-spelare.

Jeunesse–AIK blev en märklig match.

Rena ping-pong-liret i första halvlek då bollen for fram och tillbaka. Varenda spelare försökte bara att få iväg den till en medspelare så fort som möjligt utan att tänka något steg längre. Två defensiva lag täckte alla ytor som fanns att spela på. Det blev ett flipperlir som knappt ledde till några riktiga farligheter åt något håll.

AIK inledde andra halvlek bättre. Tog tag i bollen, kom runt på kanterna och satte det tidigare så kompakta motståndarförsvaret under press och tvingade fram oordning. Jeunesse hade också sina moment i matchen men det var först i desperationens slutminut då man laddade allt framåt som det blev riktigt nära mål. Vid det laget var hemmaspelarna så trötta att de förmodligen ändå inte hade klarat av en förlängning.

AIK var det bättre laget – men ändå långt ifrån bra.

Snudd på pinsamt

Flera av luxemburgarna hade jobbat fram till tolv matchdagen och i stort sett gått direkt till matchen som startade klockan 17. Återhämtningen efter matcher får Jeunesses spelare sköta på sina arbetsplatser.

Att AIK inte spelar ut ett sånt lag över två matcher är snudd på pinsamt men Miller har förstås rätt i att det enda som verkligen betydde något är avancemanget.

Till matcherna mot Rosenborg kan AIK mycket väl vara ett helt annat lag. Alex Miller har mycket att jobba med och gör det. Hans omändringar i laget fungerade i går.

Pavey stängde till sin kant. Dulee Johnson gjorde vad han skulle till höger och i mitten var hans ersättare Helgi Danielsson AIK:s bäste spelare tillsammans med mittbacken Walid Atta som dominerade luftrummet.

Miller hade läst Jeunesse Esch och satte in de defensiva lösningar som krävdes för att neutralisera hemmalaget.

Inte mycket utrymme för kreativitet

Att ett lag som AIK väljer att anpassa sin taktik så mycket efter ett lag som Jeunesse kan jag tycka är att tro väl litet om sig själv.

Historien kommer inte att säga annat än att AIK gick vidare men som spelare har man nog svårt att låta bli att fundera över om man verkligen inte ska vara mer än ett slumpmål bättre än amatörer i en förening vars årsbudget är mindre än Rade Pricas lön i Rosenborg.

Med sitt predikande av defensiv främst och vikten av att hålla nollan ger Alex Miller inte mycket utrymme för sina spelare att vara kreativa men ändå är det just det han klagar på efter matcherna.

Enligt den nye tränaren måste hans lag få bättre och snabbare passningsspel och mycket bättre rörelse i laget.

Naturligtvis helt rätt men det är en sak att tvinga fram en defensiv med management by fear och att uppmuntra till kreativitet. Flavio var den som hade flest idéer mot Jeunesse men vad han nog mest kommer att minnas är att Miller hoppade upp från sin bänk och tillsammans med publiken skrek åt honom att snabba på ut från planen när han blev utbytt. En märklig sekvens eftersom AIK hade allt att vinna på att tiden rann iväg till 0–0.

Inte samma Rosenborg

Rosenborg är inte samma starka lag som när man vann norska ligan 13 år i rad och spelade i Europacupen i stort sett vartenda år men det är återigen ett av Nordens absolut bästa lag. Norska mästare förra säsongen, serieledare nu igen.

Rade Prica gjorde comeback efter två skadeveckor och gjorde mål direkt mot Linfield. Prica är en av de offensiva Rosenborgspelare som måste neutraliseras men den biten löser säkert Miller.

Frågan är hur det ska bli fart på AIK:s anfallsspel? Alla lag skänker inte bort mål som Jeunesse och Malmö gjort i AIK:s senaste segermatcher. Det hade varit perfekt att ösa in en del i Luxemburg vilket Alex Miller inför matchen sa att hans lag skulle satsa på.

Nu borde AIK ha gjort något men man var inte ens nära många.

Som en Jeunesseledare sa:

Den nye AIK-tränaren har mycket kvar att jobba med.

Av: Stefan Alfelt

Publicerad: