Vinter-OS

Ingen medalj i skidskyttestafetten

Av: 

Daniel Grefve

Foto: BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Hon var den stora favoriten inför OS.

Både svenska folket och de andra svenska olympierna trodde på Helena Jonsson.

Men nu är OS slut för hennes del.

Facit: Noll medaljer.

Inför OS genomförde Sportbladet en Sico-undersökning där svenska folket fick frågan vem de gillade mest om i den svenska OS-truppen. Vinnare: Helena Jonsson.

Även i den svenska OS-truppen genomfördes en undersökning. Där ställdes frågan vem som var det största svenska medaljhoppet. Vinnare: Helena Jonsson.

Läsarna höll med

Och läsarna på sportbladet.se höll med. I en omröstning med nästan 10 000 röster vann Helena Jonsson fick Helena Jonsson i särklass störst förtroende när frågan var ”Vem tycker du är Sveriges största guldhopp i OS i Vancouver?”. Hon fick 63.1 procent av rösterna att jämföra med tvåan Charlotte Kalla som fick 16.5 procent av rösterna.

Men nu, när stafetten är körd och Helena Jonssons OS därmed är över har vi facit. Resultatet: Noll pallplatser. Individuellt blev hon, som leder världscupen överlägset, tia som bäst i masstarten. Som sämst 49:a i distansen.

I dagens stafett åkte hon den fjärde sträckan efter att Elisabeth Högberg, Anna-Carin Olofsson Zidek och Anna-Maria Nilsson. Hon gick ut som femma, 1.20 efter ledande Ryssland och 15 sekunder efter trean Frankrike. Klart medaljläge, med andra ord.

Sköt fullt

Det inledande liggande skyttet sköt hon fullt och lämnade som femma, 1.19 efter Ryssland och 20 sekunder efter Ukraina. Men när hon kom till tredje skyttet var de tre första lagen, Ryssland, Tyskland och Frankrike redan färdiga med skyttet, och medaljchansen mer eller mindre borta.

När hon hade skjutit färdigt (även det stående sköt hon fullt) var hon 20 sekunder från en medalj, och med tanke på att skidåkandet inte är hennes starkaste sida så var någon medalj aldrig i närheten.

När hon till slut gått i mål var hon femma, 33 sekunder från en pallplats och 1.10 efter Ryssland.

Ryssland vann.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS