USM ska rädda svensk enduro

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Serien lockar en stadigt växande ungdomsskara

Det är bara en handfull år sedan de första ungdomstävlingarna i enduro hölls. Nu är ungdoms-SM en väletablerad och populär serie med många ivriga deltagare. Det är inte bara en gräsrotsserie utan här ska landets nya endurostjärnor få chansen att växa fram.

Lars Löfgren vann USM2-klassen i fjol, i år kör han USM3 och siktar på att upprepa triumfen.
Foto: Malin Englund mephoto.se
Lars Löfgren vann USM2-klassen i fjol, i år kör han USM3 och siktar på att upprepa triumfen.

Svensk enduro har länge stått inför ett generationsskifte, och nye världsstjärnan Joakim Ljunggren har inte många jämnåriga att mäta sina krafter med. Men bland de yngre tonåringarna bubblar talangerna fram – mycket tack vare ungdoms-SM som ger dem chansen att växa in i sporten.

Inför årets seriepremiär är det USM3-klassen som lockat flest anmälda. Klassen är öppen för förare i åldern 16-18 år och de får köra motorcyklar i storleksordningen från 125-450 kubik.

Många slåss om medaljer

Det lär bli en het kamp om segern, det är många förare som vill vinna. Lars Löfgren och Dennis Dahlin som förra året tog guld och brons i USM2 har klivit upp en klass och ska försöka matcha Niklas Persson som vann USM3 i fjol. Kalle Lindahl och Niclas Lindberg som också har USM-medaljer i bagaget ska försöka upprepa prestationerna.

I USM2 finns de starkaste medaljkandidaterna bland trion Albin Elowson, Mikael Persson och Anton Sandstedt, men fler förare kan mycket väl blanda sig i striden senare under säsongen. Startlistan inör premiären i Östersund är än så länge ganska tunn, men lär utöksa när det blir barmarkstävlingar.

Många nya i USM1

USM1-klassen är öppen för ungdomar i åldern 12-16 år. Här är inflödet av nya förare störst och det är också ganska stor skillnad mellan åkarna. Nya förare dyker upp hela tiden, vilket gör klassen svår att förutse men rolig att följa.

USM har på en handfull år blivit endurosportens plantskola. Serien är populär och många nya förarämnen har kommit fram och börjar så smått göra sig gällande i junior- och landslagssammanhang. Förarna tävlar i tre olika klasser där de får köra på olika stora cyklar beroende på ålder.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN