”Schumis omkörning är anmärkningsvärd”

SPORTBLADET

Blomqvist listar Schumachers manöver som GP:ts största snackis

Michael Schumachers omkörning i den absolut sista kurvan var den mest anmärkningsvärda händelsen i Monacos GP.

Här ger Viasats F1-expert Janne Blomqvist sin syn på loppet.

Det blev Red Bull för hela slanten igen. Efter att Mark Webber tagit pole position och han och Sebastian Vettel gemensamt manövrerade ut Robert Kubica i starten, så var det inget snack om att det skulle bli Red Bull i topp igen. Loppets snackis blev i stället Michael Schumachers manöver på det allra sista varvet.

Vad är det mest minnesvärda från loppet?

– Det är ju Schumachers omkörning. Det är anmärkningsvärt, han tajmade den perfekt och så vitt vi kunde se så var den tillåten.

Trots att Schumacher nöp en placering av Alonso så tog spanjoren ändå poäng efter starten från depån. Vad anser du om Alonsos lopp?

– Han fick racet dit han ville. Teamet hade förberett sig i fall något skulle hända på det första varvet och han kunde dra maximal fördel av händelsen när Nico Hülkenberg kraschade. Alonso gick i depå direkt och bytte däck. Det var vaket gjort av Ferrari.

Red Bull tog en dubbelseger, vad säger du om Webber och Vettel?

– Red Bull är bäst just nu. Och det är inget snack om att Webber är bäst i teamet. Han har varit omtalad, han har inget kontrakt nästa år men han har antagit utmaningen på bästa sätt. Många inklusive jag själv ville se honom utbytt, men han har visat att han är en kille för VM-titeln.

Jenson Button tappade VM-ledningen, hur bedömer du McLarens insats?

– De klantade sig. Button ledde VM och det fanns viktiga poäng att plocka i dag, men så glömmer teamet en skiva på kylaren som överhettar motorn. Det är bedrövligt. Hamilton gjorde vad han kunde idag.

Det blev en ny pallplats för Renault tack vare Robert Kubica. Vad tycker du om hans körning?

– Han har överträffat alla förväntningar. Han är en storförare och han krossar sin teamkompis Vitalij Petrov i varenda race. Idag förlorade han en plats i starten och det var förstås inte bra, men han har verkligen visat vilken duktig förare han är i år.

Hur skulle du sammanfatta Monacos GP?

– Första halvan av loppet var mycket bra, det hände mycket och det blev en del spektakulära krascher, som tur var blev det inga allvarliga olyckor. Men jag är förvånad att det var så många bilar som inte stod pall för loppet.

Fotnot: När artikeln publicerades den 16 maj hade Schumacher ännu inte tilldömts något straff för omkörningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1