Flera till sjukhus efter huligankravaller

SPORTBLADET

Spartak Moskva-supportrar vill hämnas kamratens död

Moskva är skakat av oroligheterna sedan en 28-årig Spartak-supporter sköts ihjäl.

Tusentals huliganer och högerextremister drabbade samman med polis på lördagen.

Minst tretton personer fick föras till sjukhus efter kravallerna. Flera av dem poliser.

På lördagen gick en stor skara hårdföra supportrar ut i Moskva för att hålla en demonstration för avlidne Spartak Moskva-supportern Yegor Sviridov.

Tusentals huliganer och högerextremister samlades på Manezhnaya-torget, nära Kreml, och skrek slagord som ”Ryssland åt ryssarna”.

Flera skadade poliser

När demonstranterna, beväpnade med järnrör och bengaler, drabbade samman med polis skadades 13 personer och 65 greps. Striden ska ha pågått i 30 minuter.

Flera av de skadade ska vara poliser.

– Tretton personer, bland dem poliser, har förts till sjukhus, säger inrikesministern Rashid Nurgalijev, som skyller oroligheterna på nationalister.

Dessutom attackerade supportrarna en grupp män med kaukasiskt ursprung, som sågs blöda ymnigt från ansiktet. Enligt rapporter var huliganerna upp mot 5000 till antalet och bar luvor och halsdukar för att dölja ansiktet.

Hämnd för ihjälskjuten 28-åring

Bakgrunden är den här: 28-årige Yegor Sviridov var tidigare i veckan på väg till Zilina för Spartak Moskvas avslutande match i Champions League.

Han och hans vänner hamnade i en bråk vid en busshållplats. Sviridov sköts ihjäl med en gummikula i huvudet. Ytterligare en Spartak-supporter tvingades till sjukhusvård med svåra skottskador.

Rasism bakom

Gänget som mördade Sviridov bestod av inflyttade från norra Kaukasus. En är gripen, misstänkt för mordet. Han hävdar att han handlade i självförsvar.

På lördagen utfärdade domstolen en arresteringsorder på ytterligare två misstänkta.

Skotten vid busshållsplatsen har eldat på de rasistiska strömningarna i Spartak-leden. Supportergruppen, som Sviridov var delaktig i, har sagt att polisen inte skött sitt arbete och krävt att ytterligare resurser sätts in för att döma de skyldiga.

I tisdags samlades också en grupp bestående av cirka 1000 huliganer, som bland annat blockerade en motorväg.

Oroligheterna kommer olägligt för Ryssland, som precis tilldelats värdskapet för VM 2018. Förra året kopplades 26 mord i landet samman med rasistiska motiv, ett argument motståndare till Rysslands värdskap för VM tryckte hårt på.

Även i St Petersburg samlades högerextremister och huliganer i en liknande manifestation på lördagen.