Ska ta guld – med vitkål

Pärson tillbaka på pallen – tack vare mirakelkur: ”Hon behöver det för smärtan”

Foto: Foto: AFP
KÅLossalT BRA Anja Pärsons tredjeplats i storslalom är hennes första pallplats i disciplinen på fyra år. Behandlingen med vitkål har hjälpt Pärson efter knäskadan.

I tisdags skadade hon knät, i går körde hon sin bästa storslalom på fyra år.

Mirakelmedlet bakom Anja Pärsons tillfrisknande finns att köpa i mataffärerna för ett par kronor.

– Hon behöver vitkål mot smärtan och svullnaden, säger fysion Pelle Rådström.

I torsdags skickades Anja Pärson till affären.

Hon hade just kommit till Slovenien, knät värkte och det var tävling om två dagar. Inköpslistans enda punkt fanns i grönsaksdisken.

– Vi har kört med is och massage, men det behövs en hel del vitkål. Om man knackar sönder den blir den mjukare, sen lägger man om svullnaden och sätter dit med tryck om benet, säger Anjas fysio Pelle Rådström.

”Snabbast i världen”

I torsdags hade Anja så ont att hon inte kunde träna, men efter Rådströms behandling kände hon på backarna dagen efter. ”Om inget händer över natten startar jag storslalomen i morgon” hälsade hon då.

I går var inte knät perfekt, men åkningen fenomenal.

Riskfylld linje

Anja öppnade starkt och låg trea efter första åket. Hela tiden kändes knät stelt och låret ömmade, ändå satsade hon för fullt i andra. Med en snäv, riskartad linje tog hon sig in som tvåa, och när Lindsey Vonn föll var första pallplatsen i storslalom sedan 2006 klar.

– Det har känts bra i storslalom på slutet och jag var otroligt trygg i min åkning. Jag vet att jag är snabbast i världen när det är flackåkning i storslalom, säger hon till TT.

Till dagens slalom behöver Anja Pärson mer behandling, sannolikt med vitkål. Fast exakt varför vet inte Pelle Rådström.

”Irriterar hela tiden”

– Jag kan inte förklara det vetenskapligt, jag måste nog googla på det. I vissa lägen prövar man allt som finns, sen om det bara är placeboeffekt vet man inte. Så länge man tror på nånting ska man fortsätta med det, säger han.

Hur mår Anjas knä nu?

– Perfekt kan man inte säga att det är. Blir det mycket åkning känner hon sig sliten och öm. Hon har ont och det irriterar hela tiden, men hon vänjer sig vid ömheten.

Pärson använde vitkålsmetoden inför VM i Åre 2007 då hon tog trippla guld. Och om knäproblemen finns kvar över OS behöver hon inte oroa sig för tillgången i Vancouver.

– Ja, vi har kål. Vi kommer ha massor över OS, säger Julie McDonell som är ansvarig för frukt- och gröntavdelningen på Nesters Market, den största affären i skidbyn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint