Djuriskt snabb

SPORTBLADET

Sydafrika litar på Bryan Habana i rugbyfinalen: ”Är ingen stjärna”

Foto: ojämnt som vanligt Bryan Habana hade ingen chans mot geparden Cetane i en uppvisningstävling – men få människor hinner med Habana.

LONDON. Bryan Habana, 24, är ett fartfenomen.

I kväll ska sydafrikanen springa hem VM-guldet i rugby.

Det påstås att Bryan Habana har sprungit 100 meter på 10,2 sekunder. Det är en världstid, även för specialiserade friidrottare. Matic Osovnikar och Marc Burns noterade sämre tider i årets VM-final i Osaka och i Sverige har Per Strandquist, Malmö, årsbästa med 10,42.

Omöjlig att stoppa

Tidigare i år antog Habana utmaningen att springa mot geparden Cetane. Han förlorade givetvis kampen mot världens snabbaste däggdjur, men i rugbyvärlden är han nummer ett.

Hur ska England få stopp på honom i VM-finalen på Stade de France i Paris i kväll?

Mästerskapet har pågått sedan i början av september och hittills har ingen motståndare hittat svaret.

Bryan Habana har med åtta försök redan tangerat nyzeeländaren Jonah Lomus VM-rekord från 1999. Det var han som med två utbrytningsförsök knäckte Argentina i semifinalen. I kväll kan han bli störst, i både Sydafrika och rugbyvärlden.

– Men jag ser mig inte som någon stjärna. Det är hela lagets förtjänst att vi har nått den här framgången, säger Habana.

När Sydafrika och England möttes i pool-spelet vann ”Springboks” med hela 36–0. Då saknade England nationalhjälten Jonny Wilkinson, som är gränslöst stor i drottningsdömet.

Vill försvara guldet

Elizabeth II och 35 miljoner andra britter kommer att bänka sig framför tv-apparaterna och hoppas att rugbyns golden boy, precis som 2003, ska avgöra finalen och se till att England som första land försvarar ett VM-guld.

Bli inte förvånad om de i stället får se en djuriskt snabb ytterback från Benoni i Gauteng-provinsen förstöra festen.

Gauteng?

Det är sotho och betyder guldets plats.