Äntligen seger för Tre Kronor

SPORTBLADET

Johan Davidsson räddade Sverige från jumboplatsen

Helsingfors (TT:s utsände)

Äntligen en seger.

Tre Kronor undvek med minsta möjliga marginal jumboplatsen i Karjala Cup genom att slå Finland med 1–0.

Målskytt blev Tre Kronors poängkung den här säsongen, Johan Davidsson.

Äntligen en seger.

Tre Kronor undvek med minsta möjliga marginal jumboplatsen i Karjala Cup genom att slå Finland med 1–0.

Målskytt blev Tre Kronors poängkung den här säsongen, Johan Davidsson.

Segern innebär att Sverige, precis som i Ceska Cup, slutar trea.

Det blev inget målkalas i stil med 4–5-förlusterna som inledde turneringen. Men ibland räcker det med ett.

Segermålet kom halvvägs in i matchen när Johan Davidsson lyfte in en retur bakom Sinuhe Wallinheimo i det finländska målet – Davidssons tredje fullträff under turneringen.

– Man måste man ha lite tur också. Det är väl ingen överraskning att det ofta är Jörgen Jönssons ytterforwards som får bra lägen, säger målskytten.

– Ett par av målen har väl kommit i princip tom kasse.

Nytändning

Den 30-årige HV71-veteranen har fått en nytändning den här säsongen och har fått tillbaka spelglädjen.

– Förra året var inte lika kul, man kände nog mer krav. I år har det släppt, jag känner inte samma krav utan tycker att det varit väldigt kul, både försäsongen och i elitserien, säger han.

– Det kanske inte kittlar så där jättemycket, men ändå så där lagom, som är bra för att få upp energi.

Jämfört med de tidigare två matcherna i turneringen var det en helt annan skärpa framför allt i försvarsspelet. Finland etablerade, med hemmapubliken i ryggen, under långa stunder hårt tryck i den svenska zonen men fick inte i närheten lika öppna lägen som tjeckerna och ryssarna.

Även anfallsspelet flöt på bra och det kunde ha blivit ett par svenska mål till i matchen. Men varken Oscar Steen, Jimmie Ölvestad och Christian Berglund – som hade var sitt friläge – lyckades få hål på Wallinheimo.

Å andra sidan lyckades inte Finland överlista Johan Backlund, som för första gången höll nollan i landslaget – en skön revansch för Timråmålvakten, som var besviken efter de fem insläppta målen mot Tjeckien i torsdags.

– Det var riktigt kul att slå Finland på deras hemmaplan. Dessutom var det extra skönt för mig personligen efter den senaste matchen, säger Backlund.

– Jag var ruggigt besviken efteråt, jag hittade inte alls känslan då.

Jonsson skadad igen

Färjestadsbacken Robin Jonsson har däremot haft en motig landslagsdebut. Först träffades han av pucken i ansiktet så illa att flera tänder slogs ut. Mot Finland, med ett inlånat heltäckande visir, fick han i slutperioden en tackling mot knät. Enligt landslagsläkaren Björn Waldebäck är ett inre ledband uttänjt, vilket lär hindra Jonsson från spel i omkring en vecka.

Karjala Cup vanns av Ryssland, som liksom i Ceska Cup i september gick obesegrat genom turneringen. Laget vann turneringen klart före Tjeckien på andraplats. Hemmanationen Finland slutade sist.

Jens Bornemann/TT