Campbell mästare efter drama

SPORTBLADET

Ingen vågade jubla efter den jämna finalen: Jag vill tacka Gud

Foto: Efter målgången i damernas final över 100 meter rådde ett mindre kaos. Ett tag hade arrangörerna tre sprinters på samma tid.

OSAKA

Det var så jämnt att ingen vågade jubla efter målgången.

Men efter ett tag stod det klart att jamaicanskan Veronica Campbell vann den stentuffa finalen på 100 m damer.

– Jag vill tacka Gud för att han hjälpte mig att leverera i dag, säger mästarinnan till sportbladet.se.

Foto: Veronica Campbell.

Finalloppet blev knalljämnt och ingen visste vem som vunnit. Allra minst arrangörerna.

Först kom det upp på tavlan att Torri Edwards, USA, hade vunnit på 11,01. Någon minut senare kom landsmaninnan Lauryn Williams upp på resultattavlan – med samma tid.

Men efter flera minuters spänd väntan kom beskedet: Jamaicanskan Veronica Campbell vann finalen på 11,01, före Lauryn Williams på samma tid. En hundradel bakom var Carmelita Jeter, USA.

Torri Edwards? Hon hamnade utanför pallen, på fjärde plats, och fällde en tår av sorg.

– Jag är väldigt ledsen och besviken. Jag vet inte var jag ska ta vägen just nu, säger Edwards när sportbladet.se får en egen pratstund med henne i den mixade zonen.

Vilken var din reaktion när du såg ditt namn komma upp på tavlan?

– Jag såg det, men visste innerst inne att jag inte hade kommit etta eller tvåa. Men jag hoppades på tredjeplatsen. Jag blev blåst på en medalj. Men livet går vidare.

Veronica Campbell grät också – men av glädje.

– Det var ett bra lopp. Jag fick en dålig start, men jag visste att jag hade en bra finish, säger hon. Jag är glad att jag fick vinna och tackar Gud för att han såg till att jag kunde leverera i kväll, säger Campbell i den mixade zonen efteråt.

Jamaicanskan Veronica Campbell tog guld på 200 m och brons på 100 m i OS 2004. I VM i Helsingfors tog hon silver på 100 m. Inför finalloppet hade hon bäst årsbästa med 10,89 och hade även snabbast personliga rekord med 10,85. Nu fick hon revansch på Lauryn Williams, som vann i Helsingfors.

– Det var ett väldigt jämnt race och det var väldigt nervöst att stå och vänta på resultatet. Jag är glad att jag kom härifrån med en medalj, säger regerande mästarinnan Lauryn Williams.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott