Hör ni: Edsbyn är bäst

SPORTBLADET

Har man för första gången på fyra år förlorat två matcher i rad – som Edsbyn gjort mot Västerås och Bollnäs... – så ändrar sig förutsättningarna radikalt för framtiden.

Då är det inte skönspel och vackra mål som räknas utan kämpatag och att kriga sig till seger.

– Då är man nöjd med att rusa ut och ta en hörna, myser Ola Johansson, Byns tränare, efter 5–4-segern mot Hammarby.

Foto: MÄSTARKLASS Edsbyn visade att formen är tillbaka. Här jublar Jocke Hedqvist efter det snygga 2–0-målet. På hörna, förstås.

Det var vinterns hittills bästa bandymatch vi fick se på Zinkensdamm en kväll som bjöd på såväl regn som uppehåll som lätt snöfall.

En rasande grann Bajen-upptakt med en Kalle Spjuth som satte bollen i ribban och ett mästarlag som anförda av den fenomenale Per Hellmyrs så småningom arbetade sig ur järngreppet och fortsatte med att pricka in hörna efter hörna efter hörna...

Fyra mål på tio hörnor

Grannast var Jocke Hedqvists luriga 2–0 på en vänsterhörna, där skytten stod först i raden av tänkbara och slog till med ett lågt skott intill närmsta stolpe samtidigt som en av ruset skymd Bajen-målvakt (Andreas Bergwall) förflyttade sig i sidled. Mästerligt!

Hörnslagens betydelse för bandyns resultat kan aldrig nog ofta poängteras.

Man kan förstå att folk som vill bli av med dom, men varför avskaffa en del av bandyns särart?

Denna kväll hade Hammarby tolv hörnor – gjorde inget mål.

Edsbyn hade tio – som gav fyra mål. Av dessa prickade backen Peter Törnberg in två, och ”Pinch” har nu gjort elva mål; varav nio på hörnor.

Av statistiken här nedan kan vi se att inget lag är så bra på att skaffa sig hörnor som Edsbyn (161 mot 157 för tvåan Hammarby), att inget lag gör så många hörnmål (38 mot 28 för tvåan Sandviken), att inget lag är så effektivt (23,6 % mot 22,5 för tvåan Vänersborg).

Nog är det för tidigt att redan räkna ut de regerande mästarna.

Tjusig skräll, VBK

Några veteranglimtar från de andra isarna:

På Tjustkulle i Vetlanda skrällde hemmalaget och tog första segern mot Sandviken sedan januari 2001.

Stor VBK-hjälte med två mål: den skarpskjutande backklippan Rolf Hedberg, 33, som först pangade in en hörna till 4–3 och lite senare ett frislag till 5–4. Hans 137:e och 138:e mål i sin 326:e match på den här nivån. I vinter har Hedberg gjort elva mål: åtta hörnor, två straffar och så gårdagens frislag...

Ännu effektivare var Patrik Nilsson med samtliga fyra Saik-målen.

Därmed uppe i totalt 52 på 18 matcher i jakten på Sergei Obuhovs rekord på 63 efter 25 matcher. Patriks snitt just nu: 2,89 – Obuhovs slutliga snitt: 2,52. Ser oneklligen bra ut.

På Lugnet i Falun sänktes hemmalaget av en annan veteran: Stefan Nordén, 38-årig egen företagare och dagens fyramålsskytt i Villa.

På Sävstaås i Bollnäs krossade Västerås myten om sin egen målsnålhet samtidigt som man tog över serieledningen: 8–5 till slut, fem mål sista 18 minuterna i första halvlek, tre av Micke Carlsson, 34.

Till sist: Söder–Norr 22–10 – i antal elitseriepoäng.

Minst sagt överraskande.

Edsbyn toppar hörnstatistiken

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy