Blåsa på stortån fällde Joachim Johansson

SPORTBLADET

Tvingades ge upp efter två game

Foto: ”Pim-Pim” undersöker sin onda tå.

MELBOURNE

Liten tåblåsa kan fälla stor man.

Två spelade game.

Sedan satte en infekterad stortå stopp för 198 centimeter Joachim "Pim-Pim" Johansson i Australian Open.

- Hur tråkigt som helst, säger han.

Första Grand Slam-turneringen för Johansson sedan Wimbledon för ett och ett halvt år sedan - och så var den över på en kvart.

Han bröt matchen mot Guillermo Garcia-Lopez redan vid 1-1 i första set.

Johansson tillkallade läkare för att få högerfotens stortå undersökt. Det var inte svårt att komma fram till att han inte kunde fortsätta.

Det gjorde för ont.

- Jag kände direkt att jag hade svårt att röra mig i sidled och trycka ifrån i serven. Då är det ganska svårt att spela i bäst av fem set, säger han.

Han var bedövad efteråt.

- Det är hur tråkigt som helst. När jag var skadad och nere och ville få upp positiva känslor, tittade jag på matcher från Australian Open. Jag hade verkligen sett fram emot att få spela här.

Problem i Adelaide

Axel- och armbågsoperationer tvingade honom till långa uppehåll från sommaren 2005 fram till i höstas. Med semifinalplatsen i Stockholm Open i oktober och ett lika långt avancemang i Adelaide för två veckor sedan var han klart på gång igen.

Men det var också i Adelaide han fick problem med stortån, med infektion, penicillinkur och återbud till förra veckans turnering i Sydney som följd.

De senaste två veckorna har han bara kunnat genomföra fyra träningar. Det var en chansning att ställa upp i Australian Open.

Övervägde du att inte spela?

- Nej, in i det sista ville jag göra ett försök. Hade jag känt innan att det var helt meningslöst hade jag inte spelat. Jag hoppades att det skulle kännas mindre med rejäl tejpning. Och med adrenalin i kroppen kan man hålla smärta borta.

Räknar med skador

Med tanke på de betydligt allvarligare skador du haft, känns det inte lite löjligt att behöva bryta en Grand Slam-match på grund av en blåsa på en tå?

- Efter mitt långa skadeuppehåll räknar jag med råka ut för "konstiga" skador som man annars inte brukar få. Många brukar få problem med blåsor i Australien, speciellt i händerna. Fötterna brukar jag inte ha problem med, men nu fick jag det i stället.

När kan du spela igen?

- Jag vet faktiskt inte. Jag åker hem och ser vad läkarna säger. Kroppen måste vara det första som gäller nu. Spelar jag bara för spelandets skull är det lätt att det händer något annat.

Henrik Skiöld/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis