Rafael Nadal utslagen

SPORTBLADET

Sjarapova och Clijsters vidare till semifinal i Australien

Andraseedade Rafael Nadal förlorade oväntat sin kvartsfinal i tre raka set i Australian Open. Fernando Gonzalez vann med 6–2, 6–4, 6–3.

På damsidan fick Maria Sjarapova och Kim Clijsters slita för sina kvartsfinalsegrar.

Nu möts de i semifinalen.

Foto: Aj Det är färdigspelat för Rafael Nadal i Australien.

Andraseedade Rafael Nadal har spelat färdigt i Australian Open i tennis. Världstvåan försvann mot Fernando Gonzalez, Chile i tre raka set i onsdagens kvartsfinal.

Gonzalez vann med 6–2, 6–4, 6–3.

– Jag är jätteglad, jag spelade en otrolig tennis som jag hoppas kunna fortsätta med resten av veckan, säger Gonzalez till AP.

Nadal hade problem med sin ljumske och var tvungen att lämna banan för läkarbehandling en bit in i tredje set. Men världstvåan lyckades inte att attackera på Gonzalez andraserve och var aldrig nära en seger. Ett break av chilenaren till 3–2-ledning i tredje ledde fram till avgörandet.

I semifinalen möter Gonzalez tysken Tommy Haas. Tolftessedade Haas slog ryssen Nikolaj Davydenko, seedad trea, i en dramatisk femsetare – 6–3, 2–6, 1–6, 6–1, 7–5. Davydenko hade matchboll vid ställningen 5–4 i sista set men Haas lyckades vända och vinna, tyskens första seger mot Davydenko.

Davydenko räddade den första matchbollen efter att ha tagit hjälp av kamerasystemet Hawk-eye som visade att returen satt på linjen. Haas andra matchboll returnerade dock ryssen ut.

Roger Federer, Schweiz och amerikanen Andy Roddick möts i den andra semifinalen.

Sjarapova varnad

Den toppseedade Maria Sjarapova slog landsmaninnan Anna Tjakvetadze med 7–6 (7–5), 7–5. 19-åriga Sjarapova, som kommer att bli världsetta nästa vecka, fick sin serve bruten två gånger i varje set och hade svårt att hitta rytmen mot Tjakvetadze.

– Jag spelade lite upp och ner, säger Sjarapova.

Sjarapova, som i och med segern gått till semfinal i Australien tre år i rad, spelade ojämnt och tog bara tre poäng mer än Tjakvetadze.

– Det var svårt, jag fick kämpa för varje poäng. Nästa match blir ännu tuffare, säger ryskan som även drog på sig en varning med böter som följd på grund av otillåten coachning från pappa Yuri.

– Jag såg ingenting, jag tittade inte ens på honom, kommenterar Sjarapova varningen.

Favorit i repris

Belgiska Kim Clijsters, som är ute på sin avskedsturné, behövde tre set för att slå sin kompis, schweiziskan Martina Hingis (3–6, 6–4, 6–3). Och hon behövde kämpa hårt för att vinna poängen eftersom hon gjorde inte mindre än 62 misstag.

– Jag hade svårt att se bollen. Så jag kunde inte göra annat än att kämpa och hoppas att det skulle vända, säger Clijsters.

– Men jag måste vara ännu mer fokuserad mot Maria. Hon är en otrolig idrottare och kämpar på varje boll. Förhoppningsvis gör jag inte 62 misstag.

Kim Clijsters var den som satte stopp för Hingis uppseendeväckande comeback förra året, även då gällde det kvartsfinal i Australian Open. Skillnaden var att Hingis då var rankad som 349:a och kom från ett treårigt uppehåll.

– Det här är min tyngsta förlust mot henne, säger Hingis som har 0–4 i matcher mot Clijsters sedan comebacken, och 4–5 totalt.

– Det kändes som om jag hade matchen, men jag lät henne komma tillbaka. Hon är en riktig kämpe.

Mårten Lundmark, TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis