Klassiska BolticGöta begärs i konkurs

SPORTBLADET

57 000 i skuld – ser ut att knäcka den anrika föreningen

Foto: Bernt Bempa Ericson – en av alla klassiska Bolticspelare. Här från en match 1979.

57 000 kronor.

Det är summan som ser ut att knäcka BolticGöta.

I dag begärdes klubben i konkurs.

– Jag blir helt ställd när du berättar det – jag hade uppfattningen att det här höll på att ordna upp sig, säger lagkaptenen Jonas Nilsson till sportbladet.se

Enligt nwt.se så begärde kronofogden i dag den anrika bandyföreningen i konkurs – anledningen uppges vara obetalda skatter och avgifter på nästan 57 000 kronor.

Klubben ska dessutom ha skulder till så kallade enskilda fodringsägare på 92 501 kronor, där en privatperson ställer krav på 50 000, ett försäkringsbolag på 6000 och ett ventilationsföretag på 35 000.

Sportbladet har tidigare skrivit om klubbens ekonomiska problem, men föreningen har hela tiden drivit linjen att konkurs ska kunna gå att undvika.

– Redan inför den här säsongen så kände vi ju till att det var kärvt ekonomiskt, absolut. En bra sak med att åka ur högsta serien var faktiskt möjligheten att starta om och komma på rätt köl igen. Ersättningar till spelare togs nästan bort helt och alla har verkligen försökt att hjälpa till för att reda ut det här, säger Jonas Nilsson till sportbladet.se

Har ni spelare blivit informerade om det akuta läget?

– Nej, inte alls. Jag blir ställd när du berättar det, men hoppas fortfarande att det ska gå att lösa. Boltic är ju en klassisk klubb och även om det inte bara går att ta hjälp av andra hela tiden så borde orten och företagen på nåt sätt rädda upp det här.

Roland Sandström på myndigheten säger till Radio Värmland att klubben saknar utmäningsbara tillgångar och att konkursansökan därför var oundviklig.

Tord Östman, tävlingsanvarig på Svenska bandyförbundet, hade under dagen inte haft någont dialog med BolticGöta.

– Jag kan därför inte säga så mycket om det här. Vi känner ju till att föreningen har haft det besvärligt, men är det så nära att en konkursansökan lämnats in så vore det ju lämpligt att man tar en kontakt med sitt förbund.

Vad händer med tabellen om de tvingas dra sig ur allsvenskan?

– Ja, deras matcher stryks och tabellen räknas om. Som jag minns har vi haft två konkurser tidigare, Selånger 1999 och Ale Surte 1998, men det var inte under pågående seriespel om jag inte misstar mig.

Göran Svensson, ordförande i BolticGöta, skickar dock lugnande besked.

– Vi har en bra dialog med kronofogden och har till mitten av januari på oss att betala den här skulden, men jag räknar med att det är inbetalt innan veckan är över. Vi jobbar ju med vår säljsida hela tiden och det här är pengar som jag faktuerat från våra sponsorer.

Hur ser du på situationen?

– Det är tufft helt klart och faran är väl inte helt över efter att de här pengarna har kommit in. Det kommer att bli en tuff resa, men vi har satt som mål att vara helt skuldfria inom tre år.

Boltic, eller BolticGöta som klubben numer heter, är en av svensk bandys mest klassiska föreningar.

De har spelat 14 SM-finaler och har nio SM-guld: 1979, 1980, 1981,1982, 1983, 1984, 1985, 1988, 1995 (Dessutom har Göta tre SM-titlar, 1932,1935 och 1937).

På storhetstiden vimlade det av stjärnor i klubben – till exempel Bernt ”Bempa” Ericson, ”Pinnen" Ramström, Pelle Tognér, Björn Tömmernäs, Anders Bridholm, Mats Carlsson, Stefan Karlsson, ”Fille” Broström och Ola Fredricson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy