Gör som Zetterberg – sluta med snus och blir en stjärna

SPORTBLADET

Hade en rasande trevlig torsdag. Jag spelade in en sketch till tv- programmet ”Svenska hjältar” som sänds 16 december.

Lasse Berghagen hade som uppgift att ta hand om Sveriges suraste och bittraste och elakaste människor och göra dem snäl-la.

Vilka de fyra var? Hur det gick?

Grubbla på det. Svaret kommer senare i dagens krönika.

Inspelningen fick mig att grubbla på vilka som är vår tids verkliga Svenska Hjältar. Finns det över huvud taget några kvar i Sportsverige?

Jorå. Här är min tio i topplista – Svenska Hjältar 2007:

1 Henrik Zetterberg

Bara man slutar med snus blir man en världsstjärna. Svårare än så är det inte, barn. Så enkelt blir man stor hjälte – och rik som ett troll. Tänk på det inför julen.

2 Carolina Klüft

Självklart tog hon avstånd från rasisternas utnyttjande av bilden på henne i Sverigeflagga.

”Vägra bli en minoritet” var den fjantiga texten. Herregud, Klüft ÄR redan en minoritet. Det borde rasisterna vetat.

Är man bäst i världen är man en väldigt liten minoritet.

Heter man dessutom Klüft är man en nästan lika liten minoritet till – i alla fall i Schweden.

3 Fredrik Ljungberg

Det finns nåt stort att att vara snyggast och mest brutalmetrosexuell i den tokmachofixerade engelska fotbollen.

Och ändå komma undan med att man drabbas av östermalmstantsjukdomen migrän varenda lördagkväll. Inte i kväll, grabbar...

4 Berth Milton

Om man har hållit på med snusk hela livet och ser ut som en livstrött porrskådespelare – visst är det bra att man äntligen kommer fram till att det egentligen är sport man vill ägna sig åt?

5 Lars Lagerbäck

Jag gillar att han ser ut som den ålder han befinner sig i – att han ser ut som en hederlig gammal urtråkig magister, att han skiter fullständigt i vad alla mediamuppar tycker – och framför allt att han varenda gång gör så att alla experter får så himla fel.

6 Dulee Johnson

Det tror sjutsingen det att om en massa jobbiga lapplisor är störiga och tycker att man ska visa legitimation fast man är så himla känd och faktiskt varit med i Sportbladet r ä t t o f t a så borde man få bli lite lack. Du får väl googla mej dåra, bruden, om det nu ska va så himla svårt att känna igen mej ... öh va?

7 Sven-Göran Eriksson

Det kan bara vara en värmlänning som har den här typen av mentalt ogenomtränglig elefanthud. Höstens roligaste stund var när Ola Wenström försökte få Hasse Backe att ge telefonluren till Svennis efter Englands slutförlust i EM-kvalet. Skulle inte tro det, sa Backe med Laurence Olivier-timbre.

8 Henrik Larsson

Såg ni hur han hängde i luften när han nickade fram bollen till Ólafur Skúlason. Det är verkligen världsklass. Jag tycker vi ska starta folkkampanjen för att Henke fortsätter spela fotboll. Åtminstone tills han inträder i nåt slags mumifierad position – i djupled.

9 Andreas Isaksson

Herregud, världen är väl ändå full av målvakter som sitter på bänken. Isaksson biter ihop, som en hjälte. Kanske borde han klippa sig och skaffa en utbildning. Det kommer ju ett liv även efter en havererad sportkarriär.

10 Stefan Nystrand

Bara man slutar med chips och folköl blir man en världsstjärna. Svårare än så är det inte, barn. Så enkelt blir man en stor hjälte – och rik som ett troll. Tänk på det inför nya året.

Så nog finns det Svenska Hjältar ...

Kalmar FF är Sveriges smartaste PR-klubb. Nya julkalendern med Fotbollsfrun som Jungfru Maria (!) är sanslös. Jag kan redan nu scoopa och avslöja vem som är bakom lucka 24. Nanne, så klart. Vem trodde ni ...

Min hockeykrönika om Säsongskortets Trabant-tv från elitserien var exaktare än jag anat. Kameramännen vid matcherna på Säsongskortet har halva lönen mot vad Canalplus kameramän har.

SvenskaFans studio med Alex Schulman, Lasse Persson och Anders Timell är vansinnigt underhållande.

Kroaternas uttalanden om hur stöddiga de engelska spelarna var före matchen visar att engelsmännen borde anställa Lagerbäck för att få ordning på egona.

Robert Nilsson gjorde ett mål i NHL i veckan.

Det måste vara årets märkligaste nyhet. Spelar han hockey fortfarande?

De fyra argaste var det ja: det var Peter Swartling, Bert Karlsson, Jarmo Mäkinen från Jägarna – och lilla jag.

Berghagen var en mycket stram lärare. Alla vi fyra surputtar var på ett strålande gott humor, skojsade och flamsade och var på det hela taget som små snälla nallebjörnar allihopa.

Frågan är om inte Berghagen var hårdast ...