Stjärnorna dopade sig

SPORTBLADET

Skandalrapport om steroider i amerikansk baseboll – världsstjärnor avslöjade som hormonmonster

Foto: Roger Clemens och Andy Pettitte.

Flera av USA:s mest kända basebollstjärnor har dopat sig i åratal.

Idag offentliggjordes en skandalrapport om steroider i landets ena nationalsport.

– Det handlar om spelare i alla kategorier, inklusive de allra största stjärnorna, säger förre senatorn George Mitchell.

Det är Mitchell som lett den grundliga undersökning som nu lett fram till rapporten, som skakar hela USA. Den före detta senatorn är även direktör för Boston Red Sox och säger att han vill rädda sporten.

Några av landets mest kända och älskade baseballstjärnor är namngivna som steroidmissbrukare i den 60-80 namn långa lista med namn som kopplas till användning av olika prestationshöjande preparat.

Superstjärnor nekar

I listan finns superstjärnorna Roger Clemens, Andy Pettitte, Mo Vaughn, Gary Sheffield och Eric Gagne. Både Clemens och Pettitte nekar blankt till alla anklagelser.

– Mellan 5 och 7 procent av spelarna som undersöktes 2003 testade positivt, säger Mitchell idag vid en tv-sänd presskonferens i New York.

– Det handlar både om spelare som ingen hört talas om och om stjärnor i basebollens Hall of Fame.

Injicerades hemma

Rapporten beskriver bland annat hur NY Yankees storstjärna Clemens fick injektioner med steroidpreparatet Winstrol i sin våning i Skydome då han bodde i Toronto 1998.

Injektionen gavs av Brian McNamee, tidigare tränare i Yankees, som i rapporten pekas ut som både langare och distributör av steroidpreparat.

”Han injicerade Clemens cirka fyra gånger i skinkan under en tidsperiod av flera veckor med injektionsnålar som Clemens skaffat", kan man bland annat läsa i rapporten.

Under den här perioden rapporterade Clemens att steroiderna ”hade en rätt bra effekt”.

När Clemens lämnade Kanada och bytte klubb till NY Yankees 2000 fortsatte steroidinjektionerna, kompletterat med injektioner av tillväxthormon.

Personlig tränare

McNamee blev även stjärnan Pettittes personlige tränare 1999 och anklagas för att ha injicerat även honom med tillväxthormon vid fyra tillfällen 2002, då spelaren drabbades av en armskada.

Ex-senatorn Mitchell beslutade sig för att undersöka hur verkligheten egentligen såg ut efter att ha läst skandalboken "Game of Shadows", som skrevs av två amerikanska journalister och pekar ut en av de största basebollstjärnorna i USA, Barry Bonds från San Francisco Giants, som drogmissbrukare.

Boken kritiserade också de tandlösa reglerna och bristen på dopningstester inom sporten.

Rekordhållare åtalad

Idag står Bonds inför rätta åtalad för bland annat mened i samband med förhör inför ett federalt förhör om steroidanvändningen. På Bonds personliga meritlista finns rekordet 73 homeruns – taget bara 100 dagar innan han åtalades.

Amerikansk media har rapporterat att två kända basebollstjärnor hjälpt till under arbetet med rapporten.

Bara en finns namngiven – Jason Giambi från New York Yankees.