Bahta vidare till semi i stökigt lopp

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Det var stök, bök och krångel.

Men Meraf Bahta gick ändå vidare från försöksheatet på 1500 meter utan att vara riktigt hotad.

– Det blev mycket knuffar och så, men det var helt okej, säger hon.

Foto: Peter Wixtröm
Bahta.

Meraf Bahta tog EM-silver på 5000 meter i juli och såg ut att vara på väg mot att springa just den distansen på OS.

Men under förlägret ändrade hon och tränare Ulf Friberg sig och bestämde sig för att sikta på den kortare distansen, 1500 meter. Ett öppnare fält där nersidan är att hon mycket väl kan missa en final om man ser till årsbästa men samtidigt slipper hon helt överlägsna löpare som dagens 10000-metersvinnare Almaz Ayana och här därmed en outsiderchans på medalj.

”Mindre marginaler”

– 1 500 meter är mer öppet men det är också hårdare konkurrens och mindre marginaler, motiverade Ulf Friberg.

I dag inleddes distansen med försök där de sex bästa plus sex tider gick vidare i totalt tre, välfyllda, heaten. Meraf sprang i det sista heatet som gick förhållandevis fort, men trots att svenskan valde en riskfri position långt bak i fältet hade hon ordentligt med stök under resans gång. Först med 600 meter kvar snubblade hon till ordentligt och sedan fick hon knuffa sig fram med 200 meter kvar och tappade ordentligt med fart. Bahta löste ändå det hela på upploppet där hon tog sig i mål som femma på tiden 4.06,82, en och en halv sekund bakom etiopiska heatsegraren Seyaum.

– Det är svårt, man blir instängd och sen får man gå ut i tredje spår och då är det svårt att komma in igen, säger hon.

Blev du orolig med 200 meter kvar?

– Ja faktiskt. Jag tänkte "vad hände?", tjejen framför mig föll nästan men sen när jag kom ut på upploppet såg jag att det var lugnt.

Favoriten lätt vidare

Meraf Bahta lovade en annan taktik i OS-semifinalen och var glad att debuten är genomförd.

– Jag är otroligt glad, jag har längtat efter att springa OS i många år. Det här är min livs dröm, det bästa ögonblicket i idrottskarriären, säger hon.

Enda orosmolnet är en förkylning:

– Jag har haft lite ont i huvudet i natt och jag kände det på uppvärmningen, men det är OS och då kan du bara tänka på resultatet, säger Bahta.

Omdiskuterade favoriten Genzebe Dibaba, vars tränare, Jama Aden, är misstänkt för dopningsbrott i Spanien, imponerade stort i sitt heat som hon vann avstannande efter en snabb avslutning.

Semifinalen avgörs natten mot måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Sommar-OS