”Hästen är kapabel till vad som helst”

1 av 2 | Foto: Malin Baryard-Johnsson på Cue Channa
SPORTBLADET

Tillsammans har det svenska hopplaget redan gjort tio OS.

Tre av dem red i silverlaget i Aten 2004.

Men hästarna är gröna.

Malin Baryard-Johnsson känner sig ändå trygg.

– Vi går in med ett stort hjärta, säger hon.

På söndag startar OS-hoppningen med den första av tre lagrundor. Då rider Malin Baryard-Johnsson in i sitt fjärde Olympiska spel. Peder Fredricson gör sitt tredje och Rolf-Göran Bengtsson sitt femte OS. Samma trio som tog silver 2004, Fredricson och Bengtsson delade på fjärdeplatsen.

Nu har järngänget sällskap av Henrik von Eckermann, OS-debutant i London 2012.

Siktet är i första hand inställt på en ny lagmedalj.

Malin Baryard-Johnsson kommer med Cue Channa, ett sto som hon haft sedan i vintras. Den känsliga hästen passar sin ryttare som handen i handsken och paret har hittat varandra rekordsnabbt.

”Kapabel till vad som helst”

– Jag känner mig supertrygg, Cue Channa också. Vi har haft en fantastisk resa tillsammans, gjort flera stora tävlingar och varit extremt jämna, säger Baryard-Johnsson, som red sitt första OS i Atlanta 1996 tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson.

Förberedelserna har gått som smort. De bommar som fallit har varit misstag som båda lärt sig av och nu är det bara att köra.

– Hästen kapabel till vad som helst. Jag med, höll jag på att säga. Känslan är jättebra, det är bara att hålla tummarna, säger Baryard-Johnsson.

Ultimata stall

En sak törs hon lova:

– Vi kommer att gå in med ett stort hjärta på den här arenan. Hoppas vi kliver ut likadant.

Peder Fredricson rider All In, som räknas som en av världens bästa hästar. Det knepiga med den hästen är inte själva hoppningen, utan allt omkring. Blir han stressad och nervös och inte får utlopp för energin kan han få problem med musklerna.

Men resan gick bra och stallen i Deodoro är ultimata. 

– Jag är väldigt glad att få vara på ett OS med en sån här häst. Det är många lika bra hästar här och ingen ide att spekulera så mycket. Det känns som hästen är i bra form. Hur det går omöjligt att säga, säger Peder Fredricson som red sitt första OS i Barcelona 1992, i fälttävlan.

”Svaga länken”

I London debuterade Henrik von Eckermann på en rutinerad häst, Allerdings. Nu sitter han på sitt helt nya sto Yajamila.

– Jag är lite den svaga länken i laget. För mig är det laget istället för jaget som gäller. Jag är bara glad för det. Man får vara realistisk. Först ska göra tre rundor för laget, sedan får vi se, säger von Eckermann.

Charlotte Mordansini och Romane du Theil är reserver. 

ARTIKELN HANDLAR OM