Martin Johnsrud Sundby

Norge: Publiken kommer bua åt oss

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Tror på tuff vinter: ”Hoppas fler svenskar och finländare förstår”

Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby.

Val Senales, Italien. Det brukar ­vara en folkfest att komma till Sverige och tävla.

Den här vintern fruktar norrmännen att publiken i grann­länderna kommer att bua och ha vänt sig mot dem.

– Det är jag förberedd på, ­säger Martin Johnsrud Sundby.

Två åkare har brutit mot dopningsreglerna. Ytterligare flera har hållit sig inom regelverket men överträtt en etisk kodex genom att ta astmamedicin utan att ha astma.

Sommarens turer i norsk skid­åkning har redan fått följder i form av avstängningar, men de har också slagit in en kil mellan nationerna. Åkare från bland annat Finland och Polen har hånat norrmännens bruk av otillåtna preparat medan en undersökning av Aftonbladet/Inzio visar att fler av de svarande tror att det pågår systematisk dopning i Norge än de som inte tror det.

Om en månad börjar världs­cupen. Då utgår norrmännen från att de kommer att förföljas av fusk­rykten och skarpa frågor.

– Det är naivt att tro något ­annat. Vi måste bara förvänta oss att det kommer. Gör du ett bra lopp vill du helst bara glädja dig, få igen för all träning du lagt ner, men den andra biten kommer man behöva ta sig igenom först, säger Ingvild Flugstad Östberg.

”Hoppas fler svenskar förstår”

Mellan Sverige och Norge har det funnits en kärleksfull rivalitet sedan de första skidtävlingarna. När VM hölls i Falun 2015 tackade de norska åkarna för hemma­publikens hejarop och applåder.

Den här vintern blir annorlunda, tror Martin Johnsrud Sundby.

– Ja, det tror jag, både i Sverige och Finland. Samtidigt som jag hoppas att fler svenskar och finländare under vintern får möjlighet att förstå vad det handlar om. Att det är mänskliga fel som dessvärre har gått ut över två männi­skor, säger världscupvinnaren.

Du menar att publiken kommer att bua?

– Vi brukar komma till arenor där folk tycker att det är fruktansvärt kul att heja på norrmän. Vi är omtyckta som konkurrenter också i utlandet. Jag är förberedd på att det inte nödvändigtvis händer kommande vinter.

”Spänd på hur det blir”

Niklas Dyrhaug säger sig inte ha något att skämmas för i sina förberedelser och är med sin dokumenterade astma tillåten att använda sin medicin. 29-åringen hoppas ­inte att mottagandet blir för negativt när världscupen kommer till Ulricehamn (21–22 januari) och ­Falun (28–29 ­januari) i vinter.

– Jag hoppas inte det. Det har ­varit en folkfest när vi har tävlat i Falun förr. Vi känner att både norrmän och svenskar har ett ­nära förhållande i skidspåret vanligtvis. Jag hoppas att när vi ska till ­Falun att saker är som förr, men man är spänd på hur det blir.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

”Han blir VM:s kung – och hon blir drottning”

ÄMNEN I ARTIKELN

Martin Johnsrud Sundby

Niklas Dyrhaug

Längdskidor