"Den kommer att skapa diskussioner..."

Av: Petra Thorén, Elin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:

Skidstjärnan slutar och släpper bok

Maria Rydqvist (tvåa från höger) ingick i det stafettlag som vann VM-silver i Falun i fjol.
Maria Rydqvist (tvåa från höger) ingick i det stafettlag som vann VM-silver i Falun i fjol.

Maria Rydqvist, 32, slutar.

Men skidåkaren, som har två, barn räknar med att vara tillbaka i hetluften i höst när hennes bok om kvinnligt idrottande släpps.

– Den kommer att skapa diskussionsämnen, säger hon till Sportbladet.

Så mycket tjänar svenska åkarna

Maria Rydqvists säsong har varit bra. Hon tog en 13:e placering i Tour de ski och en femteplats som bästa svenska i 10 km fristil för en månad sen. Men de positiva resultaten räcker inte för att elitkarriären ska få fortsätta.

– Det var jättesvårt att fatta beslutet för skidåkningen betyder så mycket för ens liv. Jag har tänkt på det länge, det har gått i omgångar i flera år nu. Tidigare har jag fattat beslut om att fortsätta även om jag inte varit säker, men nu har jag testat det som jag kunnat göra annorlunda och givit mig de extra chanserna. Jag har nått min gräns med vad jag kan göra och hur mycket jag kan tänka mig att vara ifrån mina barn. Just det har blivit tuffare med tiden, säger Maria Rydqvist.

Satsar på familjen

Maria Rydqvist har två döttrar Wilda, 5, och Charlize, 2. Flickorna är förstås en anledning till beslutet.

– Det har känts av när det varit mycket resor. Man har fått prioritera idrotten högt för att prestera på den nivån som jag vill. Satsar man hela året vill man inte att något ska komma emellan. Det är tufft att prioritera sig själv och skidåkningen, det går ut över barnen. Det är inte värt det längre, säger Maria Rydqvist.

Nu kommer Rydqvist satsa på familjen och andra projekt. Hon ska först och främst färdigställa boken hon jobbar på. Den handlar om kvinnors ställning inom idrotten. Boken faktagranskas just nu och kommer ut i höst.

– Den handlar om frågor som berör kvinnligt idrottande. Inte bara skidåkning. Men sedan är mina erfarenheter från skidåkningen. Det är en reflektionsbok med fakta. Ingen självbiografi, men med mina erfarenheter och upplevelser, berättar Maria Rydqvist.

Hon räknar med och hoppas på att bokens innehåll kommer att skapa debatt. Maria Rydqvist har tidigare väckt frågor kring bland annat saknaden av kvinnligt ledarskap.

Anser du att du själv fått rätt förutsättningar för att lyckas kombinera att vara mamma och landslagsåkare?

– Jag tycker att det kan göras mer inom idrotten. Inte specifikt med tanke på Skidförbundet. Men det är svårt att kombinera en idrottskarriär med föräldrarskap., säger hon och fortsätter:

– Det har inte varit lätt att komma tillbaka efter en graviditet. Allt bygger på eget ansvar. Det finns inte speciella resurser för hur man ska komma tilbaka, kunskapsmässigt och medicinskt. Man blir med när man är 100 procent tillbaka, resan dit får man ta ansvar för fullt ut, säger Maria Rydqvist.

Debuterade 2003

Den utbildade ekonomen gjorde sin första världscuptävling i  Borlänge 2003. Efter det har det totalt blivit 130 individuella lopp i Världscupen och tre VM. Hennes främst meriter är stafettsilvret, fjärdeplatsen i Faluns millopp och sjätteplatsen i skiathlon från Oslo-VM 2011. Hon har även 11 individuella SM-medaljer, varav tre guld, fyra silver och fyra brons.

– Jag har kämpat länge för att förverkliga mina drömmar om att kunna konkurrera mot de bästa. Det har varit ett liv med otroligt mycket glädje och många upplevelser, men också besvikelse i motgångens stunder. Sammantaget har idrotten lärt mig mycket som jag kommer att ta med mig vidare, säger Rydqvist i ett pressmeddelande tidigare under onsdagen.

Så mycket tjänar svenska åkarna

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN