"Speciell position, glad för deras skull"

SPORTBLADET

Kungälvs-spelaren: Det ska bli så jäkla kul.

1 av 3 | Foto: Fredrik Johansson, till vardags i IFK Kungälv.

Det är med stolthet och avundsjuka IFK Kungälvs Fredrik Johansson tar plats på läktaren i Tele2 Arena.

Hans flickvän, bror och syster får ju uppleva finalfesten som spelare.

– Det är en speciell position, men jag är så glad för deras skull, säger 29-åringen.

För IFK Kungälv tog säsongen slut den 16 februari, då Kalix besegrades med 8–4 på Skarpe Nord. I samma sekund bytte Fredrik Johansson roll, från spelare till supporter.

Bandyfamilj värd namnet

Ja, det saknas ju inte andra bandyspelare i familjen. Flickvännen Stina Ysing, 21, och lillasyster Camilla Johansson, 27, spelar för Kareby, som möter AIK i SM-finalen, och lillebror Mattias Johansson, 24, tillhör Villa Lidköping, som ställs mot Västerås i årets titelmatch.

Så när det är dags för avslag tar Fredrik plats på läktaren som tidernas mest avundsjuka bandyspelare.

Eller?

– Ha, ha, ha. Det borde väl vara så. Det är ju osannolikt att tjejen och syrran spelar i den ena finalen och brorsan i den andra, men vad fan, jag är så glad och stolt för deras skull. Jag ser fram emot att få se dem och känner ingen avundsjuka. Det ska bli så jäkla kul, säger Fredrik Johansson.

Hur går det, då?

– Det känns väldigt, väldigt jämnt mellan Kareby och AIK, men självklart tror jag att de vinner. Det är likadant med Villa, som har varit fruktansvärt bra. Villa har seriens bästa defensiv och de har ett sådant jäkla sug efter guldet. Ja, de är lite hungrigare än VSK och det tror jag blir avgörande, säger Fredrik Johansson.

Mattias Johansson lider med sin bror, men att två av tre syskon avslutar säsongen med en SM-final är ett minst sagt godkänt facit för bandyfamiljen från Frillesås. Camilla hjälpte ju dessutom Sverige att bli världsmästare.

Landets stoltaste bandyföräldrar

Deras föräldrar, Arne och Karin, kommer att vara stoltast på Tele2 Arena.

– Vi har haft ganska mycket kontakt under den senaste veckan. Farsan är aktiv tränare och han och morsan kollar på en, ibland två matcher varje vecka. Brorsan ringer och är avundsjuk och syrran är untouchable... Där får man bara se och lära. Det, hur mycket familjen har betytt, var det första jag tänkte på när glädjeruset lagt sig efter den sista semifinalen. Det är den största anledningen till att jag får uppleva den här helgen, och det har jag noga påpekat för dem, säger Mattias Johansson.

Kan du beskriva hur pass avundsjuk Fredrik är? Alla bandyspelare drömmer ju om att få spela SM-final.

– Så här avundsjuk har han aldrig varit. Samtidigt är han väldigt stolt, och han har bidragit till att jag får spela finalen. Ja, vi har alltid tävlat mot varandra. En väldigt, väldigt stor del av vår uppväxt handlade om bandy och brorsan har varit min stora idol.

Har ni haft tid att fira Camillas VM-guld?

– Ja, eftersom vi slog ut Vetlanda i tre raka matcher fick vi en ledig helg. Då samlades alla syskon hos Camilla, där vi åt middag, gick igenom resan och hela turneringen. Det var otroligt kul, att mitt under slutspelsstressen få tid att träffas.

Det kan onekligen bli en kul lördag för familjen Johansson.

– Ja, herregud. Förhoppningsvis blir det dubbelkalas, Vi har ett väldigt, väldigt bra år bakom oss och har lyckats få ihop en mycket mer homogen grupp. Laget har blivit mycket, mycket starkare. Vi är redo att göra det här till Villas år, säger Mattias Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM