Tornéus: ”De unga ser att man är sårad”

SPORTBLADET

Michel Tornéus OS stannade vid ett misslyckat kval.

Vägen tillbaka började med lika lyckat sådant på SM.

– Det blir kul i morgon, de yngre killarna känner väl att jag är sårad och de är rätt sugna på att slå mig, säger han.

Med 8,44 i ryggen kom Michel Tornéus till Rio de Janeiro som ett av få medaljhopp svenska på friidrottssidan. Men precis som för majoriteten av de svenska friidrottarna så misslyckades längdstjärnan ordentligt.

Ett millimeter-övertramp som förmodligen hade räckt till final följdes upp av två kraftlösa hopp med 7,65 som längst.

– Tomt. Det bara tomt. Jag har lagt så mycket tid och energi i så många år på den här dagen men det ville sig inte. Det känns bara tomt, sa han nedstämt efteråt utan att ha någon förklaring.

I dag var han tillbaka på tävlingsbanan och återigen var det ett längdkval på programmet. Den här gången dock på SM-nivå där 7,49, utan att ens träffa plankan, i första hoppet räckte till finalplats med bred marginal.

”Tog mer kraft än jag trodde”

OS har han försökt lägga bakom sig:

– Tiden efteråt har varit bra, jag har varit hemma med min familj. Det var det bästa jag kunde göra nu. Bara ta det lugnt och försöka samla den lilla kraft som finns för att göra så gott jag kan nu och nästa vecka (på Finnkampen).

Direkt efteråt hade du inget svar på varför det inte fungerade i OS, har du kommit längre i den analysen nu?

– Det man kan se var att det kanske tog mer kraft än man trodde med den där EM-veckan för mig. Men samtidigt kunde jag inte göra på något annat sätt. Jag var tvungen att göra som jag gjorde, även om jag hade velat kvala tidigare, säger han.

Du var ändå förvånad att det inte fungerade bättre på OS? 

– Jag är en tävlingsmänniska, jag kan inte gå med tankarna att det kan gå dåligt. Jag måste vara positiv och se det från den ljusa sidan. Den dagen jag tvekar är det kört.

"Absolut hotad”

På SM är han anmäld i både längd och tresteg, men om det blir en start i den sistnämnda grenen bestämmer han först efter morgondagens längdfinal. Där är Hammarbyhopparen storfavorit att ta ett tionde SM-guld, men efter formsvackan i Rio erkänner han att han är lite orolig:

– Det ska bli kul i morgon, många av de yngre känner väl att jag är lite sårad. De är rätt sugna på att slå mig, men jag har chansen att ta mitt tionde guld och det gör att man ändå vill göra bra ifrån sig.

Du känner dig hotad alltså?

– Ja, det gör jag absolut. De unga är på gång så det ska bli kul imorgon. Men förhoppningsvis ska jag lösa det.

ARTIKELN HANDLAR OM