”Utslängd” – nu kan de rädda OS-starten

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Abeba Aregawis positiva dopningsprov deklarerade hennes klubb Hammarby att man bröt allt samarbete med löparstjärnan.

Men Sportbladet kan avslöja att hon fortfarande är medlem i klubben.

Något som kan rädda Aregawis OS-start om hon frias.

Foto: TT
Abeba Aregawi.

Turerna har varit många kring Abeba Aregawis positiva dopningsprov. Från fördömande från alla parter till nya riktlinjer från Wada som i slutändan skulle kunna fria Abeba Aregawi helt, något som före detta agenten Jos Hermens tror kommer bli fallet.

Tidigt ut att fördöma Aregawi var hennes klubb Hammarby som redan innan b-provet analyserades bekräftade att man bryter med sin löparstjärna.

”Upphör med omedelbar verkan”

”En enhällig styrelse har beslutat att samarbetet mellan Hammarby Friidrott och Abeba Aregawi nu upphör med omedelbar verkan. Beslutet grundar sig dels i Skatteverkets utredning om Abebas deklarationer 2010-2013 och dels i IAAFs uppgifter om att hon testats positivt i ett dopingtest.”, skrev klubben i ett uttalande och ordföranden Ingvar Åström konstaterade:

– Att fortsätta samarbetet med Abeba framgent är otänkbart.

Men faktum är att Abeba Aregawi inte alls är utsparkad från klubben. För Sportbladet bekräftar styrelseledamoten Björn Barrefors att Aregawi fortfarande har sitt medlemsskap kvar i klubben.

– Det är fakta, hon är fortfarande medlem i Hammarby, säger han.

Det samarbete som brutits är i nuläget bara ekonomiskt. En teknikalitet kan tyckas, men som kan få stora konsekvenser för Abeba Aregawi i händelse av en frikännande dom.

”Regeln är tydlig”

Det är nämligen så att för att tävla för landslaget måste man tillhöra en svensk friidrottsklubb.

– Regeln är tydlig, för att kunna representera det svenska friidrottsförbundet, vilket det handlar om här, måste man vara medlem i en förening, säger regelexperten A Lennart Julin.

Hade Hammarby även avslutat medlemsskapet i klubben hade Abeba Aregawi varit tvingad att söka en ny klubb för att få tävla i landslaget. En svår uppgift med tanke på de många skandaler som kantat hennes tid i svensk friidrott.

Huruvida Hammarby vill att Abeba Aregawi tävlar för landslaget i egenskap av Hammarbylöpare om hon skulle frias vill man inte svara på i nuläget.

A Lennart Julin menar att en sådan situation skulle vara mycket ovanlig.

– Att man som medlem vill tävla för sin förening, men att föreningen inte vill det är en situation som är närmast unik.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM