”Bojkottar VM om jag tvingas bära slöja”

Foto: AFP
Mitra Hejazipour och Nazi Paikidze-Barnes.
SPORTBLADET

Damernas VM i schack riskerar att bli en het politisk potatis.

Turneringen hålls i Iran i februari 2017.

– Om vi tvingas bära slöja bojkottar jag turneringen, säger den amerikanska stjärnan Nazi Paikidze-Barnes.

VM i schack i Iran närmar sig snabbt. Men valet av mästerskapsland är inte okontroversiellt. Inget annat land åtog sig att vilja anordna dam-VM och därför gick det till Iran. En som reagerar starkt är den amerikanska storspelaren Nazi Paikidze-Barnes.

– Jag tycker att det är oacceptabelt att det anordnas ett dam-VM i ett land där kvinnor saknar grundläggande rättigheter och behandlas som andra klassens medborgare, skriver Paikidze-Barnes på sitt Instagram.

Både stöd och mothugg

Hennes kritik har fått stor internationell uppmärksamhet. Enligt Daily Telegraph kommer USA-stjärnan inte att åka till VM om hon måste bära slöja och heltäckande kläder, ett tvång i Iran sen revolutionen 1979.

– Om jag måste sätta på mig slöja? Då bojkottar jag VM, säger Paikidze-Barnes.

Hon hoppas att fler ska följa efter och får både stöd och mothugg.

– Slöjan är lag för oss och vi är vana vid den. Det här ökar bara motsättningarna mellan grupper. Detta är det första mästerskapet någonsin för iranska kvinnor, man borde fokusera på det positiva i det istället, säger 23-åriga Mitra Hejazipour till BBC.

Amerikanskan Kaidzke-Barnes har dock startat ett upprop med namnunderskrifter och vill få VM flyttat. En av dem som stödjer henne är den brittiske schackprofilen Nigel Short, som tränat just Irans landslag.

Cramling ska delta

I OS i Rio de Janerio vann Iran sin första medalj på damsidan när Kimia Alizadeh Zenoorim tog brons i taekwondo. Hon bar hijab. Hennes medalj ses som ett tecken på en växande frihet för kvinnor i Iran. Kritikerna menar däremot att om västvärlden respekterar religiösa och kulturella regler från andra länder och tillåter tävlande i hijab så måste västerländska kvinnor mötas med samma förståelse och slippa täcka sig när de kommer till länder som Iran.

– Det behövs inga konflikter, vårt land förändras och hanterar efter hand konflikten mellan religion och modernitet, säger  iranskan Marzieh Azarafza.

Andra håller inte med. Kvinnorättskämpen Atena Daemi dömdes till sju år i fängelse, bland annat för sin vägran att bära hijab. Hon lade ut bilder på sig själv utan slöja,  på Facebook.

– Jag har aldrig haft friheten att välja. Domaren sa att jag hädat gud och riskerade dödsstraff. Alla diskussioner kring slöjtvång är bra, säger hon till BBC.

För Sverige tävlar i VM i Iran Pia Cramling, vår största stjärna på damsidan genom tiderna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Schack