Svaret: Här är er Barbiedocka nu

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ifrågasätts – för att hon är för söt

Publiken buade när Anastasia Yankovas hand restes efter fjärde raka MMA-segern.

Vad de var kritiska mot? Påstådda fördelar för att hon är för vacker.

– Bara för att jag sysslar med det här betyder inte det att jag måste förvandlas till en man, säger 25-åringen som nu rasar mot sina kritiker.

Idrottare kan möta många hinder i jakt på ära och berömmelse men ryskan Anastasia Yankovas är bland de märkligare. 25-åringen har genom hela sin karriär fått leva med kritik mot att hon ”är för vacker för att fajtas”.

– Vid en tävling sa till och med mina lagkamrater och vänner att jag är för söt. De var oroade över att jag skulle bryta min näsa. De sa att ”du är en Barbiedocka, du kan inte slåss”. Folk hade ingen som helst tro på mig, säger Yankova till Bleacher Report.

”Jag hör hemma här”

Märkliga ord att höra för en tjej som började fajtas redan som sexåring, blev rysk mästare i muay thai som tonåring och 2012 gav upp en lyckad kickboxningkarrär för att satsa på MMA. Men trots framgångarna har 25-åringens MMA-resa kantats av kritik om att hon får fördelar på grund av sitt utseende.

Efter segern mot Veta Arteaga under Bellator 161, med siffrorna 29-28, 28-29, 29-28, buade publiken i Texas när Yankovas hand lyftes mot skyn som segrare. Något som tvingade ryskan att försvara sig själv på sin Facebook-sida genom att bland annat bedyra domarnas neutralitet gentemot promotorn.

– Det kanske skulle ha tagit längre tid att komma hit för mig annars. Det kanske skulle ha tagit längre tid innan fansen började uppmärksamma mig. Men i slutändan tycker jag att jag hör hemma här och jag hade hamnat här till sist oavsett.

De som fortfarande bara anser att Anastasia Yankova är ett vackert ansikte får sitt svar på Instagram. Till en bild publicerad på sin nu blåslagna nuna skriver ryskan ”MMA Babe” – en pik till kritikerna som kallat henne en Barbiedocka.

”Behöver inte förvandlas till man”

Men trots att ingen längre kan tvivla på att 25-åringen kan slåss (hon har nu fyra raka MMA-segrar och hyllas bland annat av manlige mästaren Daniel Cormier) kommer Anastasia Yankova förmodligen behöva fortsätta försvara sig både i och utanför oktagonen.

Efter segern mot Arteaga var till exempel en av nöjessajten TMZ:s första frågor om ryskan nu var intresserad av att dejta nyblivne singeln Brad Pitt och när hon gått på USA:s gator efter fajten beskriver hon hur det kryllat av oroliga människor som kommit fram och undrat vad som hänt henne.

– Det är som ett tveeggat svärd. Jag började inte med att fundera på hur långt mitt utseende kunde ta mig. Jag började bara fajtas. Vid sidan av att vara en fajter är jag också en kvinna. Bara för att jag sysslar med det här betyder inte det att jag måste förvandlas till en man. Jag tycker om att folk tycker att jag är attraktiv. Alla kvinnor gör det. Det förändras inte bara för att jag sysslar med kampsport.

Följ Sportbladet på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN