Rosenqvists VM-succé

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tog både pole position och pallplats

Felix Rosenqvist.
Foto: 2016 Marta Rovatti/Spacesuit Media
Felix Rosenqvist.

Han drömde om poäng.

Det blev pole position och en pallplats på det.

– Jag är otroligt nöjd med en pallplats i mitt andra race, säger Felix Rosenqvist.

I premiären av Formula E, VM för el-bilar körde han in en poäng eftersom han gjorde det snabbaste varvet. Inför säsongens andra deltävling i Marocko, hoppades han på fler poäng och redan på träningen visade han att farten finns dä. Han var tvåa på den fria träningen och tog sedan pole position i kvalet.

Det var både hans och teamet Mahindra Racings första pole i mästerskapet.

– Att ta pole i kvalet var mer än jag hade väntat mig, och visar verkligen hur effektivt vi jobbar tillsammans för att utveckla bilen. Det känns stort att få ge teamet deras första pole i Formel E, säger han.

Omkörd av mästaren

I racet startade han bra och hade ledningen till det obligatoriska depåstoppet och han var också först ut på banan igen, men teamet valde en strategi där energiåtgången var för hög och han tvingades släppa två bilar förbi sig innan målflagg. Den regerande mästaren Sébastien Buemi (Schweiz) vann medan britten Sam Bird slutade tvåa.

- Det känns otroligt bra att kunna vara med så här högt upp i resultatlistan redan så här tidigt på säsongen, säger Rosenqvist som var klart före sin teamkollega Nick Heidfeld som slutade nia.

–  Jag gjorde en bra start i racet, och även om det inte riktigt räckte hela vägen är jag otroligt nöjd med en pallplats i mitt andra race. Vi har en fantastisk grund att stå på inför resten av säsongen.

Nu väntar nästa VM

Banan i Marocko var ny för säsongen vilket gjorde att ingen av förarna hade en fördel av att ha kört där tidigare, men det är fortfarande så att det skiljer mycket mellan att köra elbil och formelbil.

– Ett Formel E-race kräver en väldigt speciell och energieffektiv körstil, och det är möjligt att jag behöver utveckla den lite till. Buemi och Bird hade mer energi kvar på slutet och det fanns inget jag kunde göra för att stå emot, så nu gäller det att analysera vad vi eventuellt kunde ha gjort annorlunda, säger svensken.

– Överlag är jag förstås otroligt nöjd med den här dagen och jag vill verkligen tacka Mahindra Racing och min ingenjör för ett kanonjobb.

Formel E tar nu ett uppehåll och serien fortsätter först i februari, men Rosenqvist tävlar redan nästa helg. Då kör han VM i F3 som avgörs i Macau, det är en tävling han vunnit två år i rad.

Publicerad: