Han är skrällen i EM-kvaltruppen

SPORTBLADET

21-åringen får debutera på hemmaplan med ”nya” landslaget

Foto: BILDBYRÅN

Kristján Andrésson har tagit ut sin första landslagstrupp.

Största skrällen: 21-årige Simon Jeppsson som får debutera på hemmaplan i Lund.

– Det gör det hela mer overkligt, säger Lugis storskytt inför EM-kvalmatcherna.

Ny förbundskapten och ett helt gäng nyckelspelare som tackat för sig.

Handbollsherrarna står inför ett generationsskifte och i dag tog Kristján Andrésson ut sin första landslagstrupp, till de dubbla EM-kvalmatcherna mot Montenegro och Slovakien.

– De spelare som är uttagna nu är per automatik inte uttagna till VM och de som inte är uttagna nu är på samma sätt inte borta från VM. Mycket hinner hända de kommande månaderna och det finns många spelare som knackar på underifrån, säger Andrésson i ett pressmeddelande.

Källman fortsätter

De flesta namnen var väntade. Veteranen Jonas Källman är ett av dem sedan han, lite oväntat, flaggat i Sportbladet häromveckan att han gärna fortsätter i landslaget.

– Oerhört roligt att Jonas vill fortsätta att spela i landslaget och känner att hans kropp klarar av det. Hans erfarenhet och ledaregenskaper kommer förstås att betyda väldigt mycket, säger Andrésson.

Största skrällen i truppen är Simon Jeppsson, Lugis 21-årige storskytt som aldrig spelat en landskamp men haft en strålande inledning på säsongen.

– Vänsternio är kanske den position där konkurrensen är hårdast just nu, men Simon har visat vilken stor talang han är. Han är inte bara en fruktansvärt bra skytt utan har också en fin spelförståelse. Det ska bli kul att se honom på den här nivån, säger Andrésson.

Jeppsson går före spelare som Philip Stenmalm, som spelade både EM och OS i år, och Markus Olsson, som var med i EM. Stenmalm tar dock plats i kvartetten som är med och tränar med laget under de inledande dagarna i Lund.

Darj ersätter Karlsson

Jeppsson själv är överväldigad.

– Jag är otroligt stolt över att gå dra på mig den blågula dressen, det är en dröm som går i uppfyllelse. Det är det här jag har tränat för hela livet, säger han i prressmeddelandet.

Han kommer att debutera hemma i Lund mot Montenegro.

– Att få debutera i hallen och staden jag är fostrad i gör det hela mer overkligt.

Då Mattias Andersson tackat för sig kommer rutinerade Andreas Palicka tillbaka i målet. Försvarsgeneralen Tobias Karlsson får sägas ersättas av Alingsås Max Darj, som aldrig spelat en tävlingslandskamp.

Hans klubbkompis Jesper Konradsson är tillbaka som mittnia efter petningen till OS.

EM-kvalet är sista chansen att visa upp sig i landslagströjan innan truppen till VM i januari tas ut i början på december.

ARTIKELN HANDLAR OM