Wennman: Rooney och Zlatan såg inte bra ut tillsammans

SPORTBLADET

Anledningen till oro redan – eller ska vi avvakta?

Ja, nu finns det ju olika sätt att se på det här:

Vi kan betrakta Zlatan Ibrahimovics omedelbara succémål som en garanti för att mannen kommer att dominera scenen i Manchester United kommande säsong.

Vi kan också se problem rada upp sig.

Eller ska vi bara ta det lilla lugna?

Foto: Sportbladets Peter Wennman.

Träningsmatchen mot Galatasaray i Göteborg (5-2) skulle ju inte ge några större indikationer på Uniteds dagsform, var det tänkt. Det byttes spelare till höger och vänster. Till slut spelade Man United med ett helt annat lag än det man startade med.

Men det är bara två veckor kvar till ligastarten, det har tillkommit ett nytt maktcentrum (Mourinho), det anländer snart en miljardman (Pogba), det dräller av nya, dugliga individualister i truppen och det hampade sig så att en viss Ibrahimovic gjorde mål på cykelspark efter tre minuter.

Så gav det nåt?

Massor, enligt mig. Både positivt och negativt.

Usel första halvlek

Först och främst en usel första halvlek av ett United som inte såg ett skvatt bättre ut än under de tre senaste säsongernas trevande spel under David Moyes och Louis Van Gaal.

Det var samma dåliga bollkontroll, samma dåliga skärpa i passningarna, samma dåliga djupledsspel, samme misslyckade Wayne Rooney.

United tappade i positionerna gång på gång och låg under med 2-1 mot ett Galatasaray som lätt störde all uppbyggnad på mitten och sen väggade sig fram.

Det fanns bara en spelare i United som kunde ges godkänt, och den mannen var Zlatan Ibrahimovic. Inte ens en blind kunde undgå att upptäcka att han var den ende med överlägsen touch. Och då ska vi ändå ha i åtanke att han ytterst sällan kom med i spelet, eftersom passningarna i djupled var bedrövliga.

Det ger mig redan anledning till oro:

Hur kommer det fortsatta samarbete med Wayne Rooney att te sig? Kommer det att fungera? Eller kommer Zlatan att ruttna totalt på sin lagkapten?

Imponerade på Mourinho

Sen hände det gladare grejer efter paus när Zlatan och de andra – de som inte funkade tillsammans – gick ut.

Det kom in ett gäng avbytare som uppenbarligen var ute efter att imponera på Mourinho. Unge Marcus Rashford var den som kunde löpa bakom turkarnas backlinje och skickade därmed en signal: du kan inte peta mig i den här startelvan.

Rooney gjorde två mål (varav ett på straff) och såg något – men bara lite – bättre ut.

Och en sån som Juan Mata, som Mourinho alltså skickade iväg från Chelsea, kom in så småningom och visade att han är den ende som har Zlatan-känsla i fötterna.

Alltså bör beskeden ha betytt stora grubblerier för The Special One:

Den starka elva han startade med visade sig ha ungefär samma problem som under Moyes och Van Gaal. De nya han stoppade in kom med spralliga ben och ett fantasifullare lir.

Jag har inte hört några intervjuer efteråt, jag vet alltså inte vad Mourinho tyckte själv, men jag misstänker att han är rätt brydd.

Vilka ska han sasta på?

Han har bara två veckor på sig till ligapremiären mot Bournemouth borta för att reda ut den här lilla härvan...vilka ska han satsa på?

Hur ska han spela? Utan boll, som i första, eller med optimistisk offensiv, som i andra? Vilka ska han välja bort när såna som Pogba kommer?

Det enda jag är säker på är att han älskar Ibrahimovic. Vilket självsäkert och dominant intryck han gjorde direkt, trots att han fick låna bollen för sällan.

Mourinho måste bygga laget kring Zlatan. Som det såg ut i går är Juan Mata spelaren som är intelligent nog att fatta vad stor fotboll går ut på.

Eller ska vi helt enkelt bara ta det lugnt och avvakta ett tag?

ARTIKELN HANDLAR OM