Historiskt OS-guld till Sarah Sjöström

”Jag har kämpat så jäkla hårt”

RIO DE JANEIRO. Sarah Sjöström är olympisk mästare i simning.

Klockan 03.03 i natt vann hon guld i finalen på hundra meter fjäril – och slog nytt världsrekord på tiden 55,48.

– Jag kunde inte hålla tillbaka tårarna. Det första jag såg var min familj och pappa bara skrek och lillebror satt och vinkade litegrann, säger en överlycklig 22-åring.

Hon kom till start som regerande världsmästare och världsrekordinnehavare. Hon bar hela sitt lands förhoppningar på sin breda rygg, hon var suveränen som alla konkurrenter ville slå, hon var en av hela OS största favoriter.

Och Sarah Sjöström verkade knappt nervös när hon beslutsamt klev in i Estádio Aquático Olímpico och vinkade med vänsterhanden åt publiken.

Hon hällde vatten på huvudet. Slog sig på låren. Klockan 03.03 svensk tid steg hon upp på startpallen till bana fyra och gjorde sig redo för sitt livs hittills största uppgift.

Hon dök ner i vattnet för att ta samma sorts simtag som hon gjort tiotusentals gånger förut, men den här gången med den enda medaljen hon saknar i potten.

Simmade makalöst

På lördagens semifinal hade Sarah slagit nytt olympiskt rekord med 55,84, trots att hon vid vändningen bara låg tvåa på tiden 26,34.

Nu gick det rappare. 26,01 efter första femtio. Hyfsad vändning, fin uppgång och en hemgång som skulle avgöra allt.

Sarah simmade makalöst under finalens andra halva. Hon pumpade sig framåt, hon flög fram och lämnade de chanslösa motståndarna bakom sig. Hon nuddade kaklet som olympisk mästare.

Och tiden var snabbare än någon någonsin simmat tidigare. 55,48 är nytt världsrekord, 16 hundradelar snabbare än det tidigare rekordet som hon satte under VM i Kazan förra sommaren. Tvåan Penny Oleksiak var slagen med 98 hundradelar, trean Dana Vollmer var 1.15 efter.

Sarah höll sig för munnen när hon insåg vad hon gjort. Hon gömde ansiktet i händerna. Kramade konkurrenterna och log så brett att ingen på läktarplats kunde missa det.

Sarah fullkomligt skiner av lycka när hon möter pressen.

– Man kan inte smälta det här på en gång. Det är helt galet, säger hon

Vad säger du om tiden?

– Tiden kollade jag inte på. Jag fattade knappt att det var världsrekord också förrän jag gått och pratat med några journalister därborta. ”Visst ja, det var världsrekord!”.

”Det känns sjukt”

Sarah Sjöström är Sveriges sjunde simmare genom tiderna att vinna OS-guld. Hon är den tredje fjärilsimmaren efter Pär Arvidsson år 1980 i Moskva och Lars Frölander år 2000 i Sydney samt den första svenska kvinnan i historien att vinna simningens mest prestigefyllda tävling.

– Det känns sjukt. Det här är mitt tredje OS och jag har kämpat så jäkla hårt och visste att jag var stor favorit. Det var ganska mycket press jag hade på mig inför det här loppet. Jag bara försökte fokusera och inte falla ihop helt. Jag visste att det var mig alla ville slå, säger hon och fortsätter:

– Jag stod bakom startpallen och bara sa: det är bara en bassäng, det är bara två längder fram och tillbaka som vanligt.

OS är inte över på långa vägar för Sarah Sjöström. 100 meter fjäril var hennes första av fyra individuella distanser. Redan klockan 18.30 i dag simmar hon försök på 200 meter frisim och sedan följer 100 meter frisim på onsdag och 50 meter frisim på fredag.

– Jag visste att hundra fjärilssim var min chans om jag ska vinna en guldmedalj. Jag ville ta den.

Innan hon kliver upp på prispallen för att få sin guldmedalj berättar hon hur hon har fått tiden att gå under den nervösa väntan på att få starta.

– Jag har spelat yatzy och sovit. Jag fick yatzy två gånger på två rundor.

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.