Kittels mål: Ska bli som en OS-final

Publicerad:
Uppdaterad:

Världsklass av vinnaren Werth

Kittel och Deja slutade på en 2:a plats i küren, bakom Werth.
Foto: Foto: Pontus Lundahl / TT
Kittel och Deja slutade på en 2:a plats i küren, bakom Werth.

Hästshowen i Friends ska arrangera en av världens främsta dressyrtävlingar – om Patrik Kittel får som han vill.

– Konceptet har varit en stor succé. Mitt mål är att få en tävling i klass med en olympisk final, säger han.

Showen tackade nej till världscupen. I stället fick Kittel uppdraget att utnyttja sina kontakter och bjuda in ett gäng av sportens stjärnor.

Det gjorde han.

Charlotte Dujardin, Carl Hester och Hans Peter Minderhoud ville alla delta i den Tysklandsbaserade landslagsryttarens tävling. Men trion fick lämna återbud på grund av skador på hästarna. Top Stars förlorade en stor del av sin tänkta stjärnglans, men publiken kom ändå och fick se världsettan Isabell Werth glänsa i både Grand Prix och kür med Don Johnson.

"Tack för pengarna"

– En underbar atmosfär. Jag kommer gärna tillbaka. Och tack för pengarna, Patrik. De kom lägligt till jul, säger tyskan.

Hon åkte hem med över en halv miljon kronor på fickan efter dubbelsegern. Och höga prispengar är – som alltid – det lockbete de flesta sväljer för att ta sig hela vägen till Stockholm i slutet av november.

– Det kommer att ta några år att få den här tävlingen att bli som en OS-final, men det är mitt mål och därför är det så viktigt att få hit ryttare som Isabell och Jessica (von Bredow-Werndl, trea i helgen). Tillsammans med ryttarna kan vi göra tävlingen bättre. De ger mig feedback, säger Kittel.

TT: Hur går du vidare?

– Jag vill utveckla det till en "top ten"-liknande tävling som baseras på världsrankningen. Jag vill bjuda in tolv ryttare, där två får wild cards. Ett av dem ska röstas fram av publiken och så ska jag ta hit den personen. Så småningom ska jag försöka få ännu mer prispengar och det ska bli ännu mer prestigefyllt att komma hit, säger Kittel.

TT: Har du den uppbackning som krävs för att kunna genomföra dina planer?

– Vi ser redan ett uppsving publikt. Jag tror att vi kan hålla det minst på den här nivån och så har jag intresserade sponsorer som är beredda att gå in på ett långtidskoncept.

Framtidstro

Werth, 47, har vunnit allt som går att vinna och det flera gånger om. Fyra OS-guld, fyra VM-guld och hela 13 EM-guld sticker ut på tyskans långa meritlista. Nyligen toppade hon världscuptävlingarna i Stuttgart och nu kan hon även lägga till triumfen i Top Stars.

Världsettan följde upp lördagens seger i Grand Prix med att glänsa i küren, det fria programmet. På Don Johnson fick Werth 82,575 procent.

Kittel har kämpat med Deja ett tag men dagarna i Friends och andraplatsen gav framtidstro inför EM i Göteborg i augusti. Landslagsstjärnan fick 80,825 procent efter en snudd på felfri ritt.

Tinne Vilhelmson Silfvén gav inte sig själv chansen att gå för segern i och med att hon valde att vila topphästen Don Auriello. Paridon Magi är inte av samma höga kaliber men saknar inte kapacitet. Det visade ekipaget som belönades med 78,375 procent av domarna.

Det gav femte plats i küren och sjätte totalt.

TT

Publicerad:

LÄS VIDARE