Nu vill han bli störst av alla

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Göransson kan bli först med fem STCC-titlar

Enligt statistiken är han den bäste.

Men Richard Göransson vill ha mer. Han drömmer om att bli allra störst.

– Jag har möjligheten att bli den förste föraren som vinner STCC fem gånger, säger han.

Foto: Bildbyrån
Göransson.

Han debuterade i mästerskapet redan 1998, gjorde sedan en karriär inom formelbil innan han återvände till serien 2003. Därefter har det blivit fyra titlar: 2004, 2005, 2008 och 2010.

När årets säsong startar i Skövde i dag har han bytt team, till Volvo Cyan Racing som vunnit STCC de tre senaste säsongerna.

– Det är alltid lite nervöst inför en premiär, men nu har jag ett nytt team med nya teamkompisar och det känns väldigt spännande, säger Göransson som hunnit bli 37 år.

– För mig är målsättningen att hjälpa teamet att vinna ännu ett mästerskap och för egen del har jag möjlighet att bli den förste föraren att vinna fem titlar i STCC. Det vore kul.

”Flash” är tillbaka

Inför årets säsong har Volvos senaste mästare Thed Björk och hans kollega Fredrik Ekblom lämnat STCC för WTCC där de kör hem VM-poäng till det svenska teamet. Göransson, återvändaren Robert Dahlgren och Carl Philip Bernadotte tar över teamets bilar och de möter bland annat det klassiska stallet Flash Engineering, som är tillbaka i STCC efter ett par års frånvaro. Jan ”Flash” Nilssons team ställer bland annat upp med Björn Wirdheim som tidigare varit testförare i F1 och kört både LeMans och GT-bil. Dessutom har fjolårets trea i rallycross-VM, Johan Kristoffersson, bestämt sig för att kombinera VM-serien med just STCC.

”Håller världsklass”

– Det är synd att serien tappat två så skickliga förare, men det var ett naturligt steg för dem och jag tycker att det har tillkommit minst lika bra förare. Björn Wirdheim och Johan Kristoffersson håller världsklass båda två, Robert Dahlgren är tillbaka efter en tur i Australien så standarden på mästerskapet är absolut inte sämre och det finns många väldigt duktiga svenska förare, säger Richard Göransson.

Han själv är den förare i STCC-historien som vunnit flest lopp, även om han inte vann något 2015.

– Det var stolpe ut. Precis hela tiden, säger Richard Göransson.

– I år har jag hela paketet. Teamet är bra, teamkompisarna är det också och det ger mig de allra bästa förutsättningarna. Nu ska jag in i racebubblan och det är upp till mig att bevisa att jag har det som krävs för att vinna STCC igen.

Han kan vinna sin femte titel – 18 år efter debuten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM