Anjas kritik: ”Finns ingen trygghet...”

SPORTBLADET

De svenska alpinåkarna har fått en tung start på säsongen.

Nu ifrågasätter Anja Pärson förbundet och alla tränarrockader.

– Det känns som att det inte finns en trygghet och stabilitet, säger hon.

I helgen gör Anja Pärson debut som studioexpert i Eurosport under farttävlingarna i Lake Louise. Hittills har det inte varit några stora framgångar för det svenska alpina landslaget.

Speciellt på damsidan har säsongsinledningen varit en besvikelse.

– Det är en tung start. Det finns ljusglimtar men jag hade nog hoppats att de skulle sätta ner foten och ta en seger. Det lilla vi fick se av André (Myhrer) i Levi kändes jättebra, men damlaget känns i gungning. Jag får inte riktigt de här trygga vibbarna så det finns vissa saker att jobba på, säger Pärson.

”Har varit rörigt länge”

Experten tror inte att problemet enbart ligger hos åkarna.

– Jag tror inte bara att det handlar om i år. Det har inte riktigt funnits lugn och ro. Det byts nya tränare konstant och det är nya förbundskaptener. Det har varit rörigt länge och jag tror att det tar ut sin rätt lite grand. Den här röda tråden blir inte lika tydlig och det krävs hela vägen ända ner till juniorlaget, säger Pärson och fortsätter:

– Det gäller att ta omtag och hitta stabilitet och ett ledarskap som visar vägen.

Du är inne mycket på ledarskapet, tycker du att det saknas?

– Jag har inget svar på ledarskapet i dag. Jag har inte varit där och sett hur det fungerar, jag hör bara ryktesvägar. Men om man bara tittar på hur mycket det rullas runt bland tränare känns det som att det inte finns en trygghet och stabilitet. Jag kan tycka att vi inte bara ska dra paralleller till åkarnas resultat utan och se hur förbundet har byggt upp träningen. Man pratar om tränare hela tiden i fotboll och sådär, men sällan i individuell idrott. Alla har en roll i allas resultat, där ska tränare också komma i form så att åkarna kommer i form. Vi vet inte hur de presterar och jag ifrågasatte absolut mina tränare.

”Frustrerande när man ser saker”

Pärson har inte varit involverad i förbundet sedan hon avslutade sin karriär. Nu förklarar hon varför.

– Jag kommer aldrig att kliva in förrän jag har fått en fråga.

Du har aldrig fått det alltså?

– Nej. En gång, tre läger i Norge.

Hur tänker du kring det?

– Jag vet inte vad jag ska säga om det. Om man tittar allmänt på idrott i Sverige tar vi kanske inte alltid tillvara på de idrottare som har tävlat, att de blir tränare. I alpint är det inte så himla många i alla fall.

Skulle du vara intresserad om du fick frågan?

– Jag skulle inte vilja börja resa igen. Jag trivs att vara hemma med familj. Men jag kommer alltid att vara engagerad och ha hjärta för sporten och önska alla framgång. När jag hör saker som inte är positiva är det ju jobbigt för jag har varit där själv och man vill absolut inte att åkarna i dag ska behöva gå igenom samma nitar som man själv har gjort. Det är frustrerande när man ser saker och tycker. Men så är det med allt, vi som inte är i det kan tänka och tycka hur mycket vi vill. Så länge man inte är mitt i det och vet vad man pratar om och ser det dagligen har jag inte så mycket kommentarer till det mer än att jag har undringar.

Vad är det för undringar?

– Som alla andra att vi hade kanske inte hade de bästa resultat i Killington och på herrsidan ser man att det finns tendenser till bra åkning av André, men de andra har inte riktigt fått upp farten. Vi kan bara hoppas att det vänder. Det finns enormt mycket styrka på dam och herrsidan, det är bara att hoppas att de får lite medvind fram till jul.

ARTIKELN HANDLAR OM