Masters 2016

Här får US Masters en halvsvensk vinst

Av: 

Johan Linderstam

SPORTBLADET

”Då tar vi åt oss lite av äran”

AUGUSTA. Här vinner Sverige sin första halva herrmajor i golf.

Nyblivne pappan Danny Willett, som alltså har en svensk mamma, tog hem Masters efter ett sällsynt drama där Jordan Spieth tappade precis allt under de sista nio hålen.

– Jag känner mig 50-50. Hälften engelsk och hälften svensk. Förhoppningsvis är det här en seger för de båda länderna, säger Willett.

Efter nio hål av söndagen såg allt klappat och klart ut. Den regerande mästaren Jordan Spieth hade då gjort fyra birdies i rad, ledde med hela fem slag framför Danny Willett och såg ut att glida fram mot sin andra raka Mastersseger och därmed bli den fjärde spelaren i historien att vinna den här majorn två gånger i rad. Men sedan kom en tung bogey på hål tio och sedan ännu en på hål elva.

Sedan kom hål tolv – mardrömmen.

”Tar åt oss av äran”

Amerikanen drog första bollen kort i vattnet, liksom den andra bollen, och först på det femte slaget kom han över – för att i stället då gå långt. Men en chip in och en enkelputt senare var bollen i hål och kvadruppelbogeyn (!) i scorekortet ett faktum.

– Att komma till det hålet med två bogeys och göra vad jag gjorde… Det är tufft nu, riktigt tufft. Jag hade gjort fyra birdies i rad och lämnar plötsligt min spelplan, spelar konservativt och gör några dåliga svingar tre hål i rad och leder inte längre tävlingen, säger en enormt besviken Spieth efteråt.

–  Det var 30 tuffa minuter som jag hoppas att jag aldrig får uppleva igen.

Nybliven pappa

Några hål framför amerikanen på banan gick Danny Willett, med en engelsk pappa och en svensk mamma, och både hörde på publiken och såg på leaderboarden vad som pågick. Men om han påverkades? Inte till det sämre i alla fall, för den halvsvenske 28-åringen bara spelade bättre, bättre och bättre. Hans birdies på sexan och åttan följdes nämligen av ytterligare birdies på hål tretton, fjorton och sexton och i mål var han alltså fem under för dagen efter en bogeyfri runda och även fem under totalt.

Och ytterligare en stund senare hade han alltså vunnit Masters – och sin första major – sedan Jordan Spieth inte orkat ladda om och komma tillbaka efter sin genomklappning på det tolfte hålet.

– Det var tufft att jaga Jordan, för det kändes som att han hela tiden låg några steg före. Gjorde jag en birdie gjorde han också en, så det känns verkligen fantastiskt nu. Surrealistiskt, säger en närmast chockad Danny Willett.

– Ja, det är helt omöjligt att beskriva känslorna nu, men någon måste alltid vinna en tävling och i dag var det min tur.

Willett – som hedrade sitt ursprung med en svensk flagga på sin bag – hade tidigare varit som bäst sexa i en Major.

– Jag känner mig 50-50. Hälften engelsk och hälften svensk. Förhoppningsvis är det här en seger för de båda länderna, säger Willett som är den första europé som vinner Masters sedan 1999 då spanjoren José María Olazábal tog hem titeln.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Inför Masters: Tio klassiska ögonblick

ÄMNEN I ARTIKELN

Masters 2016

Golf

US Masters