André Pops

”Såg någon ligga livlös på backen”

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

André Pops räddade livet på Magnus

Under ett friluftslopp stannade plötsligt Magnus Sterns hjärta.

Som tur var kom SVT-profilen André Pops till undsättning och räddade livet på Magnus.

– Jag hade gått en kurs för fem år sedan men det satt i ryggmärgen och bakhuvudet, säger Pops i Gomorron Sverige.

Det var i oktober i fjol som Magnus Stern arbetade som funktionär på en idrottsdag vid en skola i Boo utanför Stockholm. André Pops fanns på plats, tillsammans med sina barn, för att springa ett lopp.

”Surrealistisk känsla”

När Pops kom runt en krök möttes han av Sterns livlösa kropp.

– Jag kom springande med mina äldsta barn som är sju och nio år gamla. Vi kommer runt en sväng inne i skogen och först blir det en surrealistisk känsla, att se någon som ligger på marken. Jag trodde att det var en övning först men fattade fort att det här är allvar. Så jag sa åt mina barn att springa vidare med sina kompisar och stannade själv för att se om jag kunde göra någonting, säger Pops i Gomorron Sverige.

Stern hade kollapsat efter att ha drabbats av ett plötsligt hjärtstopp. En annan man hade redan påbörjat hjärt- och lungräddning när Pops klev in och tog över.

– Den killen som hade hjälpt Magnus kände sig osäker på hur man utförde hjärt- och lungräddning men jag kände mig ganska säker på hur jag skulle göra så jag tog över. Jag hade gått en kurs för fem år sedan men det satt i ryggmärgen och bakhuvudet vad man skulle göra med hjärtkompressioner så att hjärnan syresätts. Så att det inte blir hjärnskador, säger Pops.

”Var en fantastisk känsla”

Med assistans av sjukvårdspersonal via larmnumret 112 hjälpte André Pops medvetslöse Magnus i 15 minuter innan polisen anlände med en hjärtstartare. Magnus Stern fördes sedan till Södersjukhuset där han låg nedsövd på intensivvårdsavdelningen i fem dygn.

Den 7 oktober, på André Pops födelsedag, kom sedan det glädjande beskedet.

– Jag hade mycket kontakt med Magnus fru och den dagen sms:ade hon mig och sa att de hade väckt Magnus och att allt verkade vara okej. Inga hjärnskador. De dygnen däremellan var jättejobbiga. För Magnus familj måste det ha varit fruktansvärt men det var jobbigt för mig också med ovissheten. Gjorde jag rätt? Gjorde jag tillräckligt mycket? För jag är inte alls någon expert och har inte gjort det tidigare. Det var en fantastisk känsla när man fick veta att Magnus skulle klara sig.

Läkarna har senare informerat Magnus Stern om att han hade haft en 50-procentig chans att vakna. André Pops snabba ingripande och en stor gnutta tur räddade hans liv.

Nu hoppas duon att deras berättelse ska öka medvetandet om behovet av hjärt- och lungräddningskurser för allmänheten.

– Se till att skaffa er kunskap. Man vill inte stå här den där dagen och inte veta vad man ska göra, säger Pops.

André Pops tipsar i programmet om appen ”Rädda hjärtat”. Den finns att hämta här!

Läs mer om händelsen på Magnus Sterns blogg.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det känns overkligt att sitta fjättrad så  här”

ÄMNEN I ARTIKELN

André Pops