Historiens främste klar för svenskt team

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sébastien Loeb kör hela säsongen för Hansen Motorsport - VM-titeln är målet

Foto: Red Bull Sverige
Sebastien Loeb och Timmy Hansen.

Timmy Hansen och Sébastien Loeb.

Det är kombinationen som ska ta VM-titeln till Sverige.

– Målsättningen är att vinna både förar-VM och märkes-VM, säger teamchefen Kenneth Hansen.

Timmy Hansen var VM-tvåa i rallycross förra året och teamet Hansen Motorsport vann märkestiteln. I år satsar de mot att vinna båda titlarna och till hjälp får teamet en niofaldige världsmästare i rally.

Sebastien Loeb ska köra hela VM-säsongen för det svenska teamet.

– Jag är otroligt glad över den här möjligheten att få köra ett helt rallycrossmästerskap för första gången, säger Sébastien Loeb.

– Genom åren har jag haft turen att få köra många olika former av biltävling.  Rallycross – med så mycket motorstyrka och körbarhet som i Peugeot 208 WRX, kombinerat med intensiteten i tävlingsformen – kommer att bli väldigt speciellt. Bilen och strategin för den här typen av racing är något helt nytt för mig, så jag har mycket att lära. Men jag hoppas kunna bli konkurrenskraftig ganska snabbt.

Historisk

Loeb är tidernas mest framgångsrika rallyförare, men efter titeln 2012 valde han att testa andra discipliner, han har kört WTCC, testat rallycross och i vintras imponerade han under debuten i Dakarrallyt.

– Det var faktiskt han som tog kontakten via vårt bilmärke Peugeot, så detta var ingenting vi behövde tjata för, berättar teamchefen Kenneth Hansen.

– Det ska bli jättekul, vi jobbade ihop under X-Games 2012 när han tog en medalj och det kändes som om han gillade rallycrossen och nu föll allt på plats. Det är en mycket bra kille och han har onekligen nått stora framgångar.

Du har 14 EM-titlar, Timmy slogs om VM-titeln förra året och nu kommer Sébastien med nio VM-titlar. Hur ska du får teamet att fungera?

– Målet är att försvara titeln i märkes-VM och vinna titeln i förar-VM, förra året startade vi inte så bra och det var fyra deltävlingar på en månad och vi hann inte reagera och det måste vi lära oss av. I år hoppas jag att vi kan vara med från början.

– Timmy har ju precis gjort det som Sébastien kommer att göra i år där kan han dela med sig av erfarenheter och Sébastien har andra erfarenheter som Timmy kan dra nytta av. Tillsammans tror jag att de kan lyfta varandra till höga nivåer och det är viktigt att vi har kul tillsammans. Mår man bra brukar framgångarna komma.

Bad om autograf

Kenneths son, 23-årige Timmy, var teamets bästa förare förra säsongen och nu får han konkurrens av en man som körde om sina första VM-poäng redan 2001.

–  De är jättehäftigt att få jobba med honom. Jag har sett upp till honom i hela mitt liv, han är ju Sébastien Loeb liksom, säger Timmy Hansen.

– Jag har till och med mött honom en gång som barn, jag fick hans autograf. Att få arbeta med honom nu är som en dröm som har slagit in. Jag har fortfarande mycket att lära mig och att få råd från honom kommer att bli fantastiskt. Jag är också säker på att han kan lära sig en del specifikt om rallycross från mig. Det är så jag hoppas att vi ska kunna ta teamet framåt tillsammans, genom att flytta fram gränserna och hjälpa varandra att växa.

VM-säsongen startar i Portugal i mitten av april.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM