”Har fått höra att jag är lik Johaug”

Svenska supertalangen om liknelsen

Foto: TT
Ebba Andersson.

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Ebba Andersson hade Charlotte Kalla som idol när hon växte upp.

Men 20-åringen jämförs oftast med en annan åkare.

– Jag har fått höra att jag är lik Therese Johaug i åkstilen, säger hon.

Ebba Andersson ses som en av Sveriges största skidtalang på länge.

Förra året slog hon igenom med dunder och brak genom att först ta guld i JVM och kort efteråt slå sig in i A-landslagets VM-trupp där hon var med och tog silver i stafetten – bara 19 år gammal.

Nu hoppas hon ta ännu större kliv.

– Jag har haft en väldigt bra försäsong och är väldigt nöjd med min träning. Kroppen känns bra och det ska bli kul att dra i gång tävlingssäsongen, säger hon på måndagens upptaktsträff.

”Likheten slående”

Andersson har lovordats av Sveriges tränare Ole Morten Iversen och även norska medier har imponerats av den nu 20-åriga jättetalangen. Under sommarens läger i Sognefjell benämnde norska tidningen Dagbladet henne som ”den nya Therese Johaug”.

”Likheten mellan deras teknik är slående. När Dagbladet bevakade Sveriges träningsläger på Sognefjell kom Andersson med en frekvens och stil som påminde påfallande mycket om det sätt Johaug rör sig i skidspåren”, skrev Dagbladet.

– Ja, jag har fått höra att jag är lik Johaug i åkstilen. Men det är väl inget jag reflekterat så mycket över, säger Ebba Andersson till Sportbladet.

Känns det bra att liknas vid henne?

– Hon är ju en jätteduktig skidåkare, så det känns väl positivt.

Har Johaug varit en idol för dig eller är det mer svenska åkare man tittar på och inspireras av?

– Både och. När man var yngre så hade man kanske en specifik idol och förebild. När jag var nio-tio år så var Charlotte Kalla min stora idol. Nu kanske man ser upp till olika personer för olika kvalitéer, säger Andersson.

Fortfarande avstängd

Therese Johaug är fortfarande dopningsavstängd efter att ha testat positivt för den anabola steroiden Clostebol i samband med förra årets läger i italienska Livigno.

Johaug hävdar att hon fick i sig den förbjudna substansen via en läppsalva (Trofodermin) som den dåvarande norska landslagsläkaren Fredrik Bendiksen köpte på ett apotek i Livigno.

Ärendet har varit uppe i idrottens skiljedomstol (Cas) och i slutet av augusti kom beskedet att hennes avstängning ska gälla till april 2018 vilket innebär att den norska stjärnan inte får tävla i OS.

Ebba Andersson har följt rapporteringen kring Therese Johaug.

– Men jag har försökt att inte lägga någon större värdering i fallet kring henne.

Tycker du att dopningsavstängningen på något sätt raserar bilden av henne som en förebild?

– Som sagt, jag har försökt hålla mig utanför det där. Men jag tycker samtidigt att det är tråkigt att det blivit som det blivit, säger Ebba Andersson.

Hur ser du själv på dina chanser att få tävla i OS?

– Det skulle vara jättekul om jag lyckas prestera så pass bra att jag får åka dit. Jag hoppas det blir så, säger hon.

Så tävlar längdskidåkarna fram tills OS 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM