#Metoo-rörelsen

Boltenstern: ”Har länge varit rädd för honom”

Av: 

Fredrik Jönsson

Isabel Boltenstern
Isabel Boltenstern

SPORTBLADET

En chef på mediabolaget MTG fick sitta kvar på sin post trots anklagelser om kränkningar och kvinnofientlig kultur.

Tv-profilen Isabel Boltenstern är starkt kritisk till beslutet om chefen - som fick henne att lämna sitt jobb på MTG 2015.

”Jag har länge varit rädd för honom och hur han med några enkla telefonsamtal skulle kunna förstöra mina karriär. Nu har jag nått någon form av gräns där jag högaktningsfullt skiter i om jag blir portad från den här branschen – jag kan inte vara tyst om det här”, skriver hon i sin blogg.

Förra veckan publicerade Dagens Nyheter en artikel om en högt uppsatt chef och hans kränkningar på MTG:s redaktioner. Han ska – enligt flera källor till tidningen – ha skapat en kvinnofientlig kultur.

– Det enda som detta har resulterat i är att de kvinnorna inte längre fick ha kvar sina jobb, deras tjänster försvann plötsligt, berättade en kvinna för DN.

– Det var mobbning och sexuella kommentarer, varje dag. En struktur där alla visste vem som bestämde, vem som var ledare för hur man tilltalar varandra. Det var en extremt obekväm känsla, sa en kvinna, som hade jobbat för mannen, till Aftonbladet förra veckan.

MTG startade en utredning och bekräftade sedan i ett pressmeddelande att mannen får vara kvar på sin position.

– Jag har förtroende för att chefen för avdelningen kan fortsätta leda verksamheten och bidra till att MTG är en ansvarsfull och inkluderande arbetsgivare, där alla medarbetare känner sig respekterade, sa Anders Jensen, vd för MTG Nordic Entertainment i ett pressmeddelande.

Tv-profilen Isabel Boltenstern lämnade MTG 2015. Hon har flera gånger varit öppen med hur hon behandlades av den berörda chefen.

”Psykisk misshandel”

Hon har gjort ett nytt inlägg i sin blogg. Där är hon rejält kritisk till att den berörda chefen fick stanna kvar på sin post.

”Ni som följt mig de senaste åren vet att jag pratat om utmattning, härskartekniker och dåligt ledarskap. Allt bottnar i hur jag blev behandlad av den chef som nu får stanna på sin post. Den psykiska misshandel han utsatte mig (och andra) för förklaras nu som "dåligt placerad humor". Jag kan inte vara tyst längre", skriver Boltenstern.

Hon skriver i blogginlägget att hon berättade sin historia 2014, för hans dåvarande chef.

”Hur jag blev psykiskt nedbruten av min dåvarande chef, hur jag jobbade ihjäl mig för att alla mina ”nej” vändes till att jag ”inte pallade branschen” eller ”kunde bli ersatt om det inte passade”. Hur han satte i system att jag aldrig skulle känna mig trygg, för då var jag inte längre hans marionettdocka. Hur han kunde ögna mig upp och ner och häckla mitt utseende. Ren och skär mobbning, utstuderad psykisk misshandel, som nu vänds till ”dåligt placerad humor”.

Men ingenting förändrades. Det blev ohållbart att arbeta vidare för Boltenstern, som sade upp sig 2015.

”Chefen hånade öppet medarbetare på redaktionen och förnedrade oss inför varandra. Han kunde under redaktionsmöten lyfta fram något från en sändning som han inte gillade för att sedan skälla ut den ansvarige personen, framför alla andra, med en äcklad blick. Han valde ofta ut ”lätta offer” som han attackerade inför andra, och ingen vågade säga emot eftersom risken då fanns att själv hamna i skottgluggen. Detta ledde till en kultur där man antingen skrattade med eller själv blev utsatt”, skriver hon i blogginlägget.

”Vidriga människosyn”

Boltenstern nominerades i kategorin ”Årets sport-tv-profil” på Kristallengalan 2017. När hon fick frågor om nomineringen pratade hon om ”revansch”.

"Det antogs att jag menade revansch från utbrändheten, men i själva verket var det en revansch mot honom. Ett bevis på att det inte var mig det var fel på. Det handlade aldrig om att jag inte "pallade trycket i branschen". Allt handlade om hans dåliga ledarskap, hans psykiska terror och vidriga människosyn.”

”Men tänk. Han får fortsätta."

Så avslutar Isabel Boltenstern, som numera jobbar på Discovery Networks Sweden, sitt blogginlägg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

MTG startar ny utredning mot anklagad chef

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

Utbrändhet

Discovery Networks Sweden

MTG

Metoo

Isabel Boltenstern

Mobbning