Hästhoppning

Svenskens kanonstart – trots dramatiskt ögonblick

Av: 

Elisabet Hoff

Henrik von Eckermann och Mary Lou (arkivbild)
Henrik von Eckermann och Mary Lou (arkivbild)

SPORTBLADET

Henrik von Eckermann fick en kanonstart på sin världscupsäsong genom att rida in på en andraplats i söndagens hoppning i Helsingfors.

Detta trots att hans häst Mary Lou höll på att gå omkull i omhoppningen.

– Hon är fantastisk, ger allt för mig, säger von Eckermann.

Henrik von Eckermann fick till en klockrent felfri ritt i grundomgången och tog sig som en av nio ryttare till omhoppning.

– En perfekt runda, säger von Eckermann till Sportbladet.

Även omhoppningen såg ut att bli perfekt. Mary Lou var fortsatt helt med med på noterna och hoppade lätt och säkert mot klockan.

Men i landningen efter näst sista hindret blev det dramatiskt. Av någon anledningen trampade stoet snett, snubblade rejält och gick mer eller mindre ner på knä, men fick imponerande snabbt tillbaka balansen och satte fart mot sista hindret som hon klarade felfritt.

– Jag hann tänka ”shit”, men nånstans är man så fokuserad så man försöker bara hjälpa hästen och fortsätter att rida, säger von Eckermann om snubblingen och fortsätter:

– En långsammare häst hade kanske gått omkull helt. Men Mary Lou är så elektrisk, har en sån nerv. Hon tvekade inte det minsta på sista hindret.

”Att Mary Lou är oskadd är det viktigaste”

Trots dramatiken gick paret upp i ledning på en tid som höll sig ända tills sista ryttaren, holländaren Jur Vrieling, red i mål.

– Jag är jätteglad för andraplatsen, men att Mary Lou är oskadd är det viktigaste. Jag kände inget på henne efteråt, men man vet aldrig, ett snedtramp kan visa sig först dagen efter. Så jag har lite blandande känslor just nu, säger Henrik von Eckermann som inte velat se bilderna på snubblingen.  

Andraplatsen gav 17 världscuppoäng och en femteplats i VC-tabellen.

Även Evelina Tovek, 24, fick med sig poäng från Helsingfors. En grundomgång med ett nedslag räckte till en tolfte plats tack vare ett bra grundtempo tillsammans med hästen Castello. Det gav fem poäng.

Detta var Toveks debut i världcupen och gick direkt in på plats 21 i VC-tabellen.

Europamästaren Peder Fredricson och hans H&M Christian K, som var fyra i Oslo för en vecka sedan, hade en mindre lyckad dag i Helsingfors. Åtta fel i grundomgången gav placeringen 28. 

Fredricson är nu åtta i VC-tabellen och Douglas Lindelöw tia. Lindelöw stod över Helsingfors. Han rider istället i Verona om en vecka, världscupens tredje deltävling av 13. 

Henrik von Eckermann och Peder Fredricson satsar vidare i Lyon om två veckor. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Debut i världscupen för talangen Tovek

ÄMNEN I ARTIKELN

Hästhoppning

Henrik von Eckermann