Nya blågula rekordet: ”Ett gott kvitto”

Aldrig haft så många spelare utanför Skandinavien

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT
Nathalie Hagman, Sabina Jacobsen har blivit proffs i Rumänien och Jamina Roberts spelar i Ungern.

I EM-truppen i fjol spelade 1/16-del av spelarna utanför Sverige och Danmark.

Nu är det 1/3-del.

– Ett gott kvitto på att vi har bra spelare, säger förbundskapten Henrik Signell inför kvällens EM-kval.

Den internationella handbollskartan har ritats om de senaste åren.

Den danska ligan, som under flera år varit världens obestridligt bästa, har tappat mark till östeuropeiska storsatsningar när såväl pengarna som de bästa spelarna flyttat dit.

Östeuropeiska lag har till exempel vunnit Champions League sex år i rad och i fyra av finalerna har de ställts mot andra lag från samma sida om den gamla järnridån.

Samtidigt har den franska ligan blivit allt starkare.

Också damlandslagets ”handbollskarta” har, som konsekvens, ritats om, framför allt de senaste månaderna.

Gulldén var ensam

När truppen marscherade in till hemma-EM i december spelade 15 av de 16 spelarna i den svenska eller danska ligan. Storstjärnan Isabelle Gulldén i rumänska Bukarest var undantaget.

När Henrik Signell samlade 18 spelare till veckans EM-kval mot Makedonien i kväll i Lund och Färöarna borta på söndag har hela sex spelare klubbadresser utanför Sverige eller Danmark.

– Det är bra att våra spelare attraherar klubbar i ligor där det finns bra resurser. Det är helt enkelt ett gott kvitto på att vi har bra spelare, säger förbundskapten Henrik Signell.

Detta är ett resultat av en rejäl flyttkarusell i somras. Nathalie Hagman och Sabina Jacobsen har gjort Gulldén sällskap i Bukarest, Jamina Roberts har flyttat till ungerska Erdi och Filippa Idéhn och Loui Sand har dragit till franska Brest.

– De som har bytt är väldigt nöjda med sin tillvaro och har fått stora roller och det är viktigt för oss.

Bara två från SHE

I VM i december, dit bara 16 spelare tas ut, lär andelen vara ännu högre eftersom samtliga de här sex är i princip givna i en VM-trupp.

Danska ligan dominerar fortfarande men vi hittar bara två spelare från SHE – Sävehofs Olivia Mellegård och Emma Fernis – vilket nog kan vara den lägsta noteringen på decennier.

Det kan jämföras med EM senast då 8 av 16 spelade i Sverige till vardags.

– Det finns, tyvärr får man väl säga, bättre ligor än SHE just nu.

Det här betyder också att när Sverige för första gången på flera år inte har något lag i Champions League kommer ändå sju spelare vara med i Champions League i höst.

Sverige är obesegrat under 2017 och lär vara det också efter den här veckan. Varken Makedonien eller Färöarna ska ställa till med några som helst problem för Gulldén & Co.

Men matcherna är sista chansen att i den blågula tröjan visa att man ska vara med i den VM-trupp som tas ut om en dryg månad.

Publicerad: