Motorsport

Romain Grosjean i otäck krasch i Formel 1

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Romain Grosjean kraschade i starten av Bahrains GP.

Bilen gick i två delar och börjar brinna. Eldslågorna slog ur bilen och fransmannen fick klättra ur det brinnande fordonet.

– Det är bland det sjukaste man har sett. Att han har kommit ur det där är helt otroligt, säger Marcus Ericsson i VSport studio.

– Man blir illamående bara man ser det. Det är chock!

Bahrains GP startade lugnt, men efter ett par sekunder kablades skrämmande tv-bilder ut från kurva två. En bil stod i full brand.

Det var fransmannen Romain Grosjean, Haas F1, som kraschat och hans bil fattade eld på ett skrämmande sätt. Han kolliderade med framhjulet till Daniil Kvyatts AlphaTauri, tappade kontrollen över bilen och körde rakt in i räcket. Bilen delade sig i två delar och började brinna direkt. Framvagnen kilades fast i räcket och Grosjean klättrade chockad ur bilen.

– Det var stor överraskning för oss med. Vi har under 12 år aldrig sett så mycket eld och en sådan smäll, det tog en stund att inse vad som hände. Det var bara någon sekund, men det kändes som år. Sedan kom Romain själv ur bilen och det är helt otroligt, säger Alan van der Merwe föraren av läkarbilen till VSport.

Flydde elden med endast en sko

Grosjean flydde chockad ur bilen, han saknade en sko när han klättrade ur eldhavet, över staketet mot läkarbilen.

– Jag förstår ingenting, att han kommer ur där oskadd. Det är otroliga bilder. Vi ska vara väldigt väldigt glada över att Romain Grosjean tog sig ur där för egen maskin, säger VSports Janne Blomqvist.

– Bilen blir totaltförstörd, den är bara pulveriserad.

Loppet flaggades av med rödflagg direkt efter incidenten. Romain Grosjean, som kör för Haas F1, fördes med läkarbilen till det medicinska centret, samtidigt som funktionärerna lagade räcket och tog bort bort sittbrunnen som kilat in sig och fastnat i räcket.

– Han var självklart skakig, hans visir var helt smält. Jag kunde ta av honom hjälmen för att se om han var okej. Han hade ont i handen och foten, berättar F1:s läkare Ian Roberts för Sky.

Brännskador på hand och fot

Det blev en paus på över 80 minuter, där övriga förare återvände till sina garage i väntan på att loppet skulle startas om.

– Alla ser bilderna, det är svårt att inte bli chockad av dem. Det blir en utmaning för förarna att fokusera om nu och fokusera på racet, säger Marcus Ericsson till VSport.

Haas F1 meddelar att Romain Grosjean mår efter omständigheterna bra, han har mindre brännskador på handen och på ena ankeln. Teamchef Günther Steiner säger till Sky att han har pratat med sin förare som stannar på sjukhuset över natten för observation.

– Det verkar inte som om han har brutit någonting , säger Haas teamchef Günther Steiner till den tyska TV-kanalen.

– När man ser något som det så hoppas man bara att han är okej, man tänker inte på hur det har hänt eller så. Man vill bara att han är okej.

Formel 1 har under de senaste 30 åren varit förskonade från den här typen av olyckor. Ända fram till mitten av 1990-talet inträffade ett flertal dödolyckor inom sporten, men säkerheten har förbättrats oerhört mycket sedan dess. En förare ska kunna ta sig ur bilen på fem sekunder och ett sådant test görs inför varje säsong. Bilarna har blivit betydligt säkrare, förarna har bättre skydd och sedan 2018 har F1-bilarna även ett cockpitskydd, en halo, över bilen.

– Det verkar som om halon räddade livet på Romain Grosjean, säger Damon Hill, världsmästare 1996, till Sky.

Det är till för att skydda förarens huvud och utvecklades efter det att fransmannen Jules Bianchi under Japans GP 2014 krockat med den hjullastare som var innanför skyddsstängslet för att lyfta undan en annan bil.

Världsmästaren Lewis Hamilton, Mercedes, vann Bahrain GP före Max Verstappen, Red Bull och nu återstår två lopp av säsongen, nästa avgörs även det i Bahrain om en vecka. Det är ännu oklart om Romain Grosjean kan tävla nästa helg.

Vi riskerar livet - F1-bloggen

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

RANKNING: Så står sig teamen inför F1 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Romain Grosjean