Mardröm för Peppe Femling: ”Det är helt bedrövligt”

Stafettfiasko för Sverige.

Där öppningssträckan blev en mardröm för Peppe Femling

– Det är pinsamt dåligt, säger han.

I herrarnas skidskyttestafett i italienska Antholz rasade allt direkt för det svenska laget. På första sträckans inledande skytte missade Peppe Femling sina tre extraskott och tvingades till en straffrunda.

Han var då 54 sekunder bakom ettan, men sedan blev det ännu värre. För trots tre bonusskott blev det två nya bom för Femling, som fick åka två straffrundor till.

– Då vill man bara att det ska öppna sig ett slukhål, så man får försvinna. Det är fruktansvärt att stå där själv, och så går det inte, säger experten Helena Ekholm i SVT:s sändning.

Efter mardrömsvarven kunde Femling som startfältets sist placerade åkare växla till Jesper Nelin. Tre minuter och nio sekunder efter då ledande Norge, och en och en halv minut till närmsta åkare.

– Det är helt bedrövligt. Det är pinsamt dåligt i dag. Skyttet ... nej, jag kan inte förklara. Det är så jäkla dåligt. Det ska inte vara några problem med dimman, för det öppnade ju upp sig och var fint. Och jag tror inte de längst fram hade några problem heller. Jäklar, det var inget kul, säger Femling i SVT:s sändning.

”Vad ska man göra?”

Jesper Nelin slapp straffrundor på sin sträcka, men lyckades inte förbättra Sveriges position. Utan skickade ut lagkamraten Sebastian Samuelsson som 24:a och sist, tre minuter och 47 sekunder bakom då ledande Ryssland – och tio sekunder efter Japan.

– Vad ska man göra? Det är bara att gå ut och göra sitt bästa oavsett. Det är inget kul att vara så långt bak, så är det ju. Alla kan göra så som Peppe gjorde i dag, jag tycker mest synd om Peppe egentligen, säger Jesper Nelin.

Svenskarna närmade sig en situation där de kunde bli varvade, och i så fall bortplockade. Men de undvek åtminstone den förödmjukelsen, och Sebastian Samuelsson såg med hjälp av fyra väl använda extraskott till att Sverige passerade Polen, Japan och Belgien.

Och på den avslutande sträckan kunde Martin Ponsiluoma se till att Sverige åtminstone åkte in i mål på en 15:e plats. Fem minuter och 41 sekunder bakom segrande Frankrike.

Sverige använde sig av 16 extraskott, flest av alla nationer i stafetten.

Det här var den sista stafetten före VM i Pokljuka, som avgörs mellan nionde och 21 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN