Efter Linn Svahns miss: ”Ville därifrån – är otroligt besviken”

Tränaren om Linn Svahns bakslag

OBERSTDORF. Linn Svahn, 21, var helt knäckt efter fiaskot i VM-sprinten.

Efteråt gick hon raka vägen tillbaka till hotellet och struntade i att följa lagkamraten Jonna Sundlings guld.

– Linn är otroligt besviken och ville vara för sig själv, säger hennes tränare Ola Ravald.

Linn Svahn klev in i sitt första stora mästerskap som stor guldfavorit i sprinten. Då åkte hon ut redan i semifinal och lämnade arenaområdet innan finalerna ens var avgjorda.

Svahn nobbade all media och ställde bara upp på en kort intervju med SVT där hon berättade att hon skulle ringa sin personliga tränare Ola Ravald.

Sportbladet var på plats utanför hotellet när 21-åringen kom gåendes, med hörlurar i öronen – uppenbart frustrerad och fortsatt ovillig att ställa upp på en intervju.

”Jag förstår henne”

Ola Ravald förklarar varför.

– Åker man ut i semifinal så blir man besviken. Att hon lämnade arenaområdet direkt handlar inte om att hon inte är glad för Jonnas skull. Tvärtom, Linn är nog den första som gratulerar Jonna när hon kommer tillbaka till hotellet, men hon är otroligt besviken och vill vara för sig själv. Och jag förstår henne. Man kan inte förvänta sig att man ska stå kvar och hoppa och heja när man själv blivit utslagen. Då vill man bara gå därifrån, säger Ravald.

Linn Svahn fick sin uppladdning inför VM störd av en axelskada. Landslagschef Anders Byström upplevde att hon stördes av den i sprinten och att skadan kan ha påverkat henne i uppladdningen inför VM.

– Hon såg hämmad ut. Hon hade inte sista trycket. Det är så små marginaler, säger han.

Är det så, Ola?

– Linn och jag har kommit överens om att vi inte ska skylla på sådana saker. När vi har pratat de senaste dagarna så har hon inte känt av någon smärta alls. Axeln har inte påverkat henne. Däremot, sett i ett större perspektiv, är det självklart att hennes uppladdning inför detta mästerskap blivit störd. Hon missade en veckas träning och just att det är överkroppen, som är så viktig i en sprint, som strular gör det hela ännu mer problematiskt, säger Ravald.

Nu vill han och Linn Svahn få snabba besked om hur tränarna resonerar inför kommande laguttagningar, så att hon kan förbereda sig på bästa sätt.

Är ni rädda att de ska peta henne?

– Den risken finns naturligtvis. Hade hon kommit topp två i dag så hade det känts säkrare. Sedan är teamsprint en helt annan sak än en vanlig sprint, det går inte riktigt att jämföra. Vi får se hur tränarna resonerar. Du får fråga dem!

”Bara 21 år...”

Linn Svahn skapade rubriker häromdagen när hon svarade extremt kortfattat på den samlade presskårens frågor. Ett beteende som väckte frågor om hennes mentala status inför detta VM.

– Jag tänker inte kommentera den pressträffen. Däremot måste man komma ihåg att Linn bara är 21 år gammal och kliver in i sitt första mästerskap med en stor press på sig. Samtidigt upplever jag inte att hon har agerat annorlunda jämfört med hur hon brukar var inför en viktig tävling. Men allt är nytt och hon måste lära sig.

Har hon en mental coach att vända sig till?

– Nej, hon jobbar inte så. Hon har valt att ha sina egna tankar och bolla dem med mig. Hon har inget annat bollplank.

Känner du dig trygg i att hon kommer resa sig efter detta?

– Absolut. Det är nog den första frågan jag kan svara ja på helt utan att tveka. Om hon hinner resa sig och prestera redan nu på VM återstår att se, men att Linn Svahn kommer resa sig och göra bra tävlingar igen framöver känner jag mig helt säker på, säger Ola Ravald.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.