Beckhams tur att hitta sprickor i Colts mur

Av: Carl-Johan Björk

Publicerad:
Philip Rivers.
Foto: AJ Mast / TT NYHETSBYRÅN
Philip Rivers.

Bakom ligans hårdaste och bästa försvar står en slarvig gammal quarterback. Veteranen Philip Rivers begränsningar tvingar Indianapolis Colts att spela äckligt disciplinerat. 

I kväll är det pånyttfödda stjärnan Odell Beckham Jr:s och Clevelands tur att försöka hitta sprickor i muren.  

Det senaste decenniet har anfallet burit Indianapolis Colts framåt, mycket tack vare den dåvarande quarterbacken Andrew Luck. Med veteranen Philip Rivers, som man inför i år plockade upp från LA Chargers, har man tvingats till en mer försiktig anfallsstrategi. Det är såklart head coach Frank Reichs ansvar, och han har gjort det till sitt signum att vara aggressiv i sina spelval.

Men med årets upplaga av Colts anfall har han varit tvungen att justera sina val av spel till att vara lite mer konventionell. Reich har ända sedan sin tid som anfallskoordinator, oftast valt att gå för det på fjärde försöket istället för att sparka iväg bollen till motståndarlaget. Han ges nu möjligheten att lätta på gaspedalen på grund av att Colts försvar har varit vassast i ligan under säsongens fyra första veckor.  

Med endast ett snitt om 14 tillåtna poäng per match samt så lite som 236,2 tillåtna yards i snitt toppar Colts försvar rankingen gällande ligans bästa försvar.  

De gör det inte med massor av trick, de gör det med basal fotboll, samt ett förstående av spelarna i vad deras defensiva koordinator Matt Eberflus vill göra rent schematiskt.

Har formats sedan 2018

Försvaret de spelar är ett enkelt 4–3-försvar som bygger på en grund som kallas cover 2. Enkelt förklarat så är det ett försvar vars grundprincip är att man ska hålla allting framför sig, och inte tillåta de stora explosiva anfallsspelen.  

Som med allt annat i amerikansk fotboll så är det lättare sagt än gjort, och grundpelarna i ett försvar som detta är:  

En solid försvarslinje som kan skapa press på en QB på egen hand, samt agera mur när motståndaren väljer att springa med bollen.  

Smarta linebackers som inte köper det ögongodis som många anfall bjuder på för att skapa förvirring.  

En defensiv backfield med is i magen som vågar hålla det bakre försvaret, och inte bita på de grunda passmönstrerna för att ge luckor för de djupa passningarna.  

Sedan 2018, då Eberflus tog över, har Colts försvar sakta formats till det försvar de är idag och de har även förstärkt med två veteraner inför i år i DL Deforest Buckner (från 49ers) samt CB Xavier Rhodes (från Vikings). En lite mer oväntad förstärkning finns i rookie safety Julian Blackmon som egentligen inte var menad att spela. Men en skada på Safetyn Malik Hooker gjorde så att Blackmon blev tvingad in som Colts Safety mycket tidigare än tänkt.

Blackmon har hittills gjort detta med bravur och om man inte visste att han var en första års-spelare så skulle man tro att han var en bevandrad veteran.  

I kväll kommer unge Blackmon stöta på en veteran i form av Cleveland Browns Odell Beckham Jr . I sin senaste match levde wide receivern äntligen upp till den hajp som funnits sedan bytet från NY Giants.

Browns blir en utmaning

Foto: Joshua Gunter/TT
Odell Beckham Jr.

Odell Jr.s Browns bjöd på en anfallsbonanza utan dess like föregående vecka när de bortaslog Dallas Cowboys, 49–38. De gjorde det genom att frångå gamla metoder att lägga för mycket fokus på passningsspelet, för att istället ta rygg på sin duktiga offensiva linje och springa med bollen. De samlade ihop hela 307 yards via marken, och detta öppnade luckor för passningsspelet. De kunde därmed hitta fram till just Beckham samt även dennes gamla lagkamrat från collegetiden på LSU, WR Jarvis Landry.  

Jag hoppas nu att Browns hittat sin identitet under första års-HC Kevin Stefanski och spelar efter sina styrkor i springspelet, för att sedan växla över till passpelet när öppningar finns.  

Kvällens match kommer således bli en intressant sammandrabbning av ligans just nu vassaste springattack samt ligans fram tills nu tuffaste försvar. 

Utmaningen för Colts blir att begränsa Browns springattack samt fortsätta med att inte tillåta de stora spelen bakåt. Men också försöka göra det som Browns lyckats med och hitta sin egen anfallsidentitet. Colts fortfarande trevar i mörkret gällande hur de ska förflytta den ovala bollen fram över fältet, det fält som just nu slarvigt dirigeras av Philip Rivers.

Publicerad: