”Förra året kände jag mig ofta ganska stressad”

Från akilleshäl till favoritdisciplin.

Hanna Öberg har tagit ytterligare steg den här säsongen och blivit en specialist på sprint.

– Förra året kände jag mig ofta ganska stressad, berättar hon till Sportbladet.

Hanna Öberg, 25, ligger för närvarande på en tredjeplats i totala världscupen, bakom de båda norskorna Marte Olsbu Röiseland och Tiril Eckhoff, när den andra tävlingsveckan i tyska Oberhof nu inleds.

Först ut är säsongens sjätte sprint, en distans som blivit något av hennes favoritgren den här säsongen.

Under de fem första sprintarna har 25-åringen vunnit två, blivit tvåa och sexa samt haft en plump i protokollet med en 29:e plats.

Enligt henne själv handlar det bara om självförtroende.

– Jag är jättenöjd med med den nivån jag har haft på sprintarna i år. Jag har kanske haft svårast med sprintarna de tidigare säsongerna, så det känns väldigt skönt. Det handlar nog väldigt mycket om att jag har ett annat självförtroende. Förra året kände jag mig ofta ganska stressad i sprinttävlingarna. Jag kände inte att jag riktigt hängde med i spåret och att jag då behövde göra något extra på skjutvallen. Nu är jag mycket lugnare. Det handlar mycket om det, säger hon till Sportbladet.

Hyllar norskan

Är det bara självförtroendet eller kan det vara att du blivit än mer komplett som skidskytt?

– Veckorna i Finland där i början när jag vann två sprinttävlingar ger en boost och jag känner att jag höjt högstanivån i år. Det är klart att sånt betyder ganska mycket.

Lite oroväckande är annars att tidigare nämnda Tiril Eckhoff successivt stegrat formen under säsongens gång. På senare tid har hon radat upp topplaceringar och förra veckan vann norskan både sprinten och jaktstarten.

Nu hyllas konkurrenten av Öberg.

– Tiril har nog den högsta högstanivån av alla tjejer på touren. Hon är kanske mer ojämn än vissa andra men har en otroligt hög högstanivå. När hon presterar där är hon väldigt svårslagen. Jag vet vad jag har att jobba med där.

Damernas sprint inleds 14.20 på torsdagen och sänds på Eurosport och SVT.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN