”Inget alternativ – säkerhet är viktigast för oss”

Norska skidskyttelandslaget trotsade pandemin och åkte till Italien för höghöjdsträning.

Det var inte ens ett alternativ för det svenska landslaget.

– Säkerhet är viktigast för oss, slår den svenske landslagstränaren Johannes Lukas fast.

Det var många som höjde på ögonbrynen i skidvärlden när det stod klart att det norska skidskyttelandslaget valde att packa väskorna och åka på ett tre veckor långt höghöjdsläger i norra Italien mitt under pågående pandemi.

– Vi ser det som ett test inför världscupen, sa norska landslagets hälsoansvarige Ragnar Hagen till NRK.

Det svenska landslaget blåste av sitt planerade höghöjdsläger i franska Font-Romeau i början av september efter att smittspridningen ökade i Europa. Landslagets huvudtränare Johannes Lukas kollade upp olika möjligheterna för att kunna genomföra ett läger men landade i ett helt annat beslut än det norska landslaget.

– Självklart kollade jag också upp stället i Italien och jag känner till banan där uppe, säger Johannes Lukas och fortsätter:

– Men för oss kändes det inte rätt att göra det under den här tiden som är, säkerhet är viktigast för oss så det var inget alternativ att göra likadant.

”Vi får se vad som blir bäst under säsongen”

”Spelar inte någon större roll”

Om 483 dagar ska de olympiska vinterspelen i Peking invigas. Skidskyttarna ska göra upp om OS-medaljerna på en skyttebana belägen 1 850 meter över havet. Det norska landslaget menar att de tappar för mycket mot konkurrenterna om de skulle ställa in lägret i Lavazè-passet.

– Jag vet att tyskarna har kört högt hela året. Vi har inte gjort det. Jag vet också att italienarna har varit på höjd. Nu är det bara vi som är i Norge som inte får träna lika bra som utländska landslag. För OS är det viktigt att vi får komma dit och känna på höjden, säger Norges största skidskyttestjärna Tiril Eckhoff till NRK.

Hanna Öberg och Tiril Eckhoff.
Hanna Öberg och Tiril Eckhoff.

Ett argument Hanna Öberg inte helt håller med om:

– Inför den här säsongen så tycker jag inte att det spelar någon större roll. Det är klart att höghöjdsträning är viktig ur ett längre perspektiv men just inför den här vintern skulle jag säga att det inte spelar någon roll om man varit på hög höjd eller inte. Eftersom mästerskapet inte är så högt upp.

Även Sebastian Samuelsson känner sig trygg med beslutet att stanna kvar i Sverige.

– Jag är väldigt glad med beslutet som vi tog. Framför allt när man ser hur Europa har blivit de senaste veckorna så känns det som att vi gjorde ett bra val och vi fick bra träning i Östersund. Samtidigt kan jag tänka mig att norrmännen är nöjda med att de kom iväg, vi får väl helt enkelt se vad som blir bäst under säsongen, säger Samuelsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.