”Williams är ett sorgligt kapitel”

Racingpanelen om F1-premiärens topp och flopp – och förväntningarna inför IndyCar

Sportbladets Sportbladets Anna Andersson och Viasats Janne Blomqvist svarar på veckans hetaste motorsnackisar!

Med vilken känsla lämnade du F1-premiären?

Anna Andersson: Under hela loppet hade jag en väldigt positiv känsla och den har också stannat kvar. Det var en dubbelseger för Mercedes och visst har vi varit med om det tidigare, men det fanns en stor skillnad i Melbourne. Det var Valtteri Bottas som dominerade Lewis Hamilton och inte tvärt om som det var allt som oftast under 2018. Kan han leverera den nivån blir det ett spännande år. Dessutom var det flera bra fajter på banan och det var åtta olika team blad de tio främsta. Det är en mycket bra förutsättning för resten av säsongen.

Janne Blomqvist: Jag hade en väldigt bra känsla efter premiären. Som alltid i Australien och Albert Park får man ha relativt låga förväntningar när det gäller själva underhållningsvärdet och jag tycker racet överträffade mina förväntningar med råge. Efter fjolåret ifrågasatte Valtteri Bottas visade med eftertryck att han bestämt sig för att inte enbart bli en back-up till Lewis Hamilton hos Mercedes, och vi hade en alldeles briljant fight i mittfältet om att bli bäst av resten med till slut åtta olika team på topp-tio vilket säger en del om hur jämnt det är bakom den absolut toppen.

Vem eller vad ser du som F1-premiärens stora topp?

Anna Andersson: För mig, och säkerligen för 99 procent av de som såg loppet är det Valtteri Bottas. Han lämnade F1 2018 utan en enda seger, med sänkta axlar och en roll som flaskbärare åt Lewis Hamilton. Han kom tillbaka med en annan attityd, nu får vi se om han orkar hålla i det. Kan han lyckas med det är han också en kandidat till VM-titeln och det kan få Hamilton ur balans. Vid sidan av Bottas gillade jag debutanten Lando Norris insats i kvalet. Det var en perfekt strategi av teamet och bra kört av en rookie.

Janne Blomqvist: Valtteri Bottas är utan tvekan det namn som dyker upp först med en märkbar attitydförändring under vintern. Jag tror Valtteri tappade bort sig själv när han kom till Mercedes, vilket ställdes på sin spets under fjolåret när han  gick vinstlös efter både en hel del otur och att han fick spela andrafiol åt Hamilton. Det är slut med detta nu vad det verkar, och jag tror om Bottas orkar hålla i att han kan bli en väldigt tuff utmanare till både Hamilton och Sebastian Vettel om VM-titeln.

Och vem eller vad var helgens stora flopp?

Anna Andersson: Williams är ett sorgligt kapitel, Red Bull slarvade bort Pierre Gaslys debut redan i kvalet, men jag är också lite fundersam över vad som hände med Ferrari? Det pratas om att det var den nya framvingen som fungerade så bra i Barcelona som inte alls fungerade i Melbourne. Lopp två avgörs i Bahrain nästa helg, på en helt annan typ av bana med andra förutsättningar. Där har Vettel vunnit de två senaste åren, då behöver Ferrari vakna om det inte ska bli allt för oroligt i teamet.

Janne Blomqvist: Red Bulls Pierre Gasly hade ingen lyckad helg, poänglös i sitt första race för Red Bull trots en bil som uppenbarligen är kapabel till mycket mer. Teamet och han själv strulade till det redan i kvalet där han blev utslagen redan i Q1, men trots detta trodde jag nog att han skulle klättra i fältet (från P17) mer än han gjorde. Men han var överraskande tandlös i fighterna på banan. Jag tänker främst på den med systerteamets Daniil Kvyat, där han med betydligt bättre och mjukare däck ändå inte lyckades köra om. Inget styrkebesked.

SÅ SÄNDS MOTORSPORTEN I HELGEN PÅ VIASAT

Lördag 23 mars:

19.55, Viasat Motor/Viaplay: Circuit Of The Americas, IndyCar Series – kval

Söndag 24 mars:

18.10, Viasat Motor/Viaplay: Circuit Of The Americas, IndyCar Series – race

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.