Frida Karlsson vann svenska premiären

avErik Karlsson, Petra Thorén

GÄLLIVARE/STOCKHOLM. I fjol var hon en superskräll när hon blev tvåa i svenska premiären.

I dag var Frida Karlsson, 20, en favorit som höll när hon slog Charlotte Kalla i en hård duell.

– Det är sjukt att tänka ett år tillbaka och på vad som hänt, säger Frida Karlsson.

Med Ebba Andersson och Stina Nilsson borta med skador så var det en tydlig duell mellan Charlotte Kalla och Frida Karlsson på förhand i den svenska premiären över 10 kilometer fristil. 

Och så blev det. 

Charlotte Kalla såg bra ut hela vägen när hon var helt överlägsen det övriga fältet. Men trots det – efterlängtade – formbeskedet var Frida Karlsson ännu bättre.

”Hänt supermycket”

4,5 sekunder före vid första mellantiden och som mest 8,5 sekunders försprång vid sju kilometer innan Kallas avslutning krympte det till slutliga 6,2 sekunder i mål.

– Väldigt hög internationell klass, säger Anders Blomquist i SVT.  

Frida var så klart tillfreds.

– Jag tycker kroppen är med mig ganska bra, sen öppnade jag nog lite hårt så jag fick kämpa med stumma ben på slutet, säger hon.

Det har hänt mycket på ett år för Frida Karlsson. I fjol chockade hon hela längdskid-Sverige när hon blev tvåa i den premiären i Bruksvallarna.

– Det har hänt supermycket, det är sjukt att tänka ett år tillbaka. Hur häftigt det var att komma tvåa då och nu vinner jag här. Det är en lika stor seger för mig det här, säger hon.

”Fick sms av syrran”

Charlotte var också nöjd med loppet efter en knölig fjolårssäsong.

– Jag är nöjd med genomförandet, jag vet att Frida är stark, det är bara att gratta henne till segern, säger hon och fortsätter:

– Jag fick ett sms av min syrra i morse, hon skrev ”jobba hårt och njut” och det är en bra påminnelse om att det faktiskt är kul att tävla.

Trea i loppet blev sprintspecialisten Moa Lundgren som var 36,8 sekunder efter Karlsson i mål.

– Vilken jävla start, jättekul!, utbrast Moa Lundgren själv i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM