”Foppa” om Jerebkos hyllning: ”Nästan komiskt”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Jonas Jerebko är den förste svensken någonsin i NBA-final.

32-åringen från Kinna spelar med nummer 21 på ryggen i Golden State Warriors gulblå tröja som en hyllning till Peter ”Foppa” Forsberg.

– Jag har kollat matcherna och jag är mycket imponerad, säger ”Foppa”.

Golden State Warriors är dominerande i NBA, laget från Kalifornien har tagit sig till alla NBA-finaler sedan 2014 och har blivit NBA-mästare 2015, 2017 och 2018.

De två senaste årens mästare har gått till årets final genom att besegra Portland Trail Blazers med 4–0 i matcher i semifinalen.

Jonas Jerebko är ny för säsongen efter en flytt från Utah Jazz och Salt Lake City.

Svensken spelar med tröjnummer 21 eftersom han har sett upp till ishockeystjärnan Peter ”Foppa” Forsberg.

När han blev klar för Golden State Warrios la han upp en bild med Peter ”Foppa” Forsbergs Tre Kronor-tröja med nummer 21 på ryggen på Instagram.

– När man växte upp var Peter Forsberg den stora idolen, så jag har alltid velat ha nummer 21 – man gick ju runt i en ”Foppa”-tröja när man var yngre. Tidigare har det numret alltid varit tagit, säger Jonas Jerebko till Expressen.

Åt middag tillsammans

Respekten och uppskattningen visar sig vara ömsesidig.

– Det känns nästan lite komiskt på något sätt att han vill spela med mitt nummer. För jag är också full av beundran över honom som idrottsman, säger Peter ”Foppa” Forsberg till Sportbladet.

”Foppa” har stort NBA-intresse efter alla år i Nordamerika och följer ligan från hemmet i Schweiz och ser matcher på tv.

– Jag har varit i USA under säsongen och sett en match med Golden State Warriors och Jonas Jerebko mot Miami Heat i Florida. Efteråt gick han och jag ut och åt middag i Miami, det var mycket trevligt, säger ”Foppa”.

1 av 2 | Foto: Tony Dejak / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Jerebko spelar med nummer 21 i Golden State Warriors – som en hyllning till Peter Forsberg.

”Väldigt populär”

Han har mycket beröm att ge till Jonas Jerebko efter det han har sett av honom i den stjärnfyllda laget under säsongen.

– Att vi har en svensk i NBA-final tycker jag är helt otroligt – det känns stort och ska bli mycket roligt att följa. De har ju ett riktigt bra lag, jag hoppas att vi får en svensk NBA-mästare också och det finns stora möjligheter till det, säger ”Foppa”.

Han fortsätter att hylla Jonas Jerebko.

– Det är väldigt kul att se honom på plan, han är väldigt populär i laget också. Det är lätt att förstår varför han blivit så omtyckt, han gör sin roll så bra och ger järnet när han är ute på plan, säger ”Foppa”.

”Gillar all sport”

Han hänger med i många sporter – för närvarande laddar han för Elitloppet på Solvalla på söndag och Champions League-finalen med hans favoritlag Tottenham mot Liverpool i Madrid nästa lördag, vid båda tillfällena kommer han att vara på plats.

– Jag gillar all sport. Det finns så mycket fantastiskt att följa och uppleva, säger ”Foppa”.

Jonas Jerebko har tidigare spelat sex säsonger i Detroit Pistons, två säsonger i Boston Celtics och en säsong i Utah Jazz.

Peter ”Foppa” Forsberg, 45, gjorde 14 säsonger i NHL (Quebec Nordiques, Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers, Nashville Predators), han vann Stanley Cup 1996 och 2001 med Colorado Avalanche.

I NBA-finalen får Golden State Warriors möta vinnaren i semifinalmötet mellan Milwaukee Bucks och Toronto Raptors, där den står 2–2 i matcher i bäst av sju.

Finalserien inleds torsdag den 30 maj i nästa vecka.

Publicerad:

LÄS VIDARE