Motorsport

Nu startar Felix Rosenqvist jakten på segern i Indy 500

INDYCAR Grand Prix inleder kampen för segern i Indianapolis 500 2019

Av: 

Anna Andersson

Nu startar Felix Rosenqvist jakten på segern i Indianapolis 500
Nu startar Felix Rosenqvist jakten på segern i Indianapolis 500

SPORTBLADET

I morgon lördag avgörs IndyCar Grand Prix. Det är också starten på något större.

Nu börjar den riktiga uppladdningen inför Indy 500 - med en svensk förare i pole position.

– Det är det största racet som finns, säger Felix Rosenqvist.

I helgen avgörs Indy Grand Prix i Indianapolis, men månaden maj handlar om betydligt mer än ett lopp. Det handlar om den 103:e upplagan av Indy 500 och redan nu har samtliga förare fått ge namn till en egen gata i staden.

I morgon lördag avgörs INDYCAR Grand Prix med Felix Rosenqvist i pole position och därefter flyttas fokus mot Indy 500 och redan på tisdag inleds träningarna inför årets största racingevent. Evenemanget drar närmare 400 000, under veckan tränar förarna flera pass på banan och på lördag radar förarna upp för kvalet till Indianapolis 500 som sedan avgörs den 26 maj.

– Det är väldigt tufft nu, det är första ovalen och första Indy 500, säger Felix Rosenqvist.

– Många säger att Indy 500 är den svåraste ovalracet, inte för att man ska köra ett varv snabbt utan strategin i racet, racets längd och hur förutsättningarna ändras under loppet. Vädret skiftar ofta under racedagen och den här månaden kan temperaturerna variera mellan mellan 10 och 40 grader och det påverkar bilarna extremt mycket. Förra året var det den varmaste tävlingen på länge och det var extremt svårkört.

Indianapolis 500 lockar 400 000 åskådare

Han har, precis som Marcus Ericsson om de de andra nykomlingarna lagt mycket tid på att testa på ovalbana, han har tittat på gamla tv-bilder från Indy 500 pratat med förarcoachen Dario Franchitti som vunnit tävlingen tre gånger.

– Vi pratar om hur man mentalt ska förbereda sig på racet, diskuterar olika knep och trix, förklarar den 27-årige svensken.

– Det känns att det börjar hända lite nu, säsongen har börjat ganska långsamt, men nu känns det som om den kommer igång och det blir allvar. Det är väldigt speciellt att bara köra få köra Indy 500.

Ericsson och Rosenqvist inför Indianapolis 500

En svensk förare har vunnit Indy 500, Kenny Bräck som gjorde det 1999. I år finns både Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson med på startlinjen, två svenskar som valt helt olika vägar i sin karriär men som ändå möts i ett av världens mest omtalade lopp. De är en tävling som byggs upp under flera veckor, men som sedan har en tendens att avgöras på ett par minuter efter nästan 500 miles körning.

– Det är kanske det största racet som finns om man ser rent åskådarmässigt och hur svårt det är att vinna just det, förklarar Rosenqvist.

– Det är svårt att ha rätt förutsättningar, att bilen är tillräckligt bra de sista varven när det gäller. Att dessutom ha tur med sig ligga rätt plats vid rätt tidpunkt. Det är extremt många variabler som spelar in för att vinna det racet som alla vill vinna. Dessutom är det dubbla poäng i mästerskapet. Det är extremt viktigt.

Men först ska han starta INDYCAR GRand Prix från pole position.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Startfält till Indy 500 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Indycar

Felix Rosenqvist

Indy 500